Naplata parkinga u Mostaru ipak nelegalna

Mo parking, Mostar, parking, Mo parking, pismo, Mo parking, kazne, sms, Mo parking, mostar parking, naplata
...poduzeću Moparking, kazao je za emisiju "Mreža" Federalne televizije predsjednik GO HDZ-a 1990 Slaven Raguž.

Gdje je pečat?

On je, naime podsjetio kako je isto je još ljetos kazao i gradski pravobranitelj Senad Droce, koji je ustvrdio kako građane Mostara nitko ne može kazniti ako ne plaćaju parking Moparkingu. Naime, kazne koje izdaje ova firma, ne ulaze u registar kazni, poput kazni koje izdaje policija za nepropisno parkiranje.

-Nalozi koji se ostavljaju ljudima na vjetrobranskim staklima nisu u skladu sa zakonom o platnim transakcijama, jer su to nalozi bez ikakvog žiga i bez ovjere nalogodavca. Oni su te kazne, tj. dnevne parking karte jednostavno isprintali a to može učiniti svatko s i malo boljim printerima, rekao je Raguž.

No, pored problema s naplatom, Moparking je postao i prvorazredan politički problem jer se parking naplaćuje samo zapadnom dijelu grada.

Direktor JP Moparking Mladen Knezović navodi kako u istočnom dijelu grada "još nisu uređena javna parkirališna mjesta".

Nova podjela Mostara

-Nedostaje horizontalna i vertikalna signalizacija, rekao je Knezović dodavši kako je to nadležnost gradskih službi.

Aner Žuljević, zastupnik SDP-a u Skupštini HNŽ-a je mišljenja kako je uspostava, ali i sam način rada Moparkinga, vrhunac licemjerstva i loših odnosa SDA i HDZ-a.

-Moparking je samo jedan od projekata koji su pokazali da ova koalicija na razini grada ne funkcionira. Ta firma, na način kako je profunkcionirala ponovno je podijelila grad, jer na jednoj strani radi, a na drugoj ne radi, rekao je Žuljević.

Novinari emisije "Mreža" navode i kako je upravo činjenica da se parking naplaćuje samo u jednom dijelu grada "pobudila sumnje kod građana Mostara da se i ovdje odvijaju različite zakulisne igre".

-Činjenica je da u istočnom dijelu grada monopol na naplatu parkinga drže bliski suradnici gradske SDA iz redova bivših pripadnika Armije BiH koji naplaćuju tamo parking, smatra Raguž.

Nešto debelo smrdi

No, i iz mostarske gradske organizacije SDA problematiziraju činjenicu da se parking naplaćuje samo u jednoj polovini grada. Tako tajnik GO SDA Mostar Salem Marić navodi kako je činjenica da Moparking djeluje samo u jednom dijelu grada,prenosi dnevno.ba.

-Svima je jasno u ovom gradu da tu, što bi se narodski reklo, nešto debelo smrdi, kazao je Marić.

Haris Kljako, predsjednik Udruženja RVI Stari grad Mostar, koje naplaćuje parking u istočnom dijelu grada, tvrdi da veterani, kako Armije BiH tako i HVO-a, nemaju ništa protiv uređivanja naplate parkinga u Mostaru.

-Apsolutno jesmo da se pitanje parkiranja u Mostaru riješi. Ne želimo biti politični. Neka politika, odnosno institucije Grada Mostara, kažu kako će se riješiti ovo pitanje. Ali nezaobilazna je priča udruženje RVI Stari grad koje traži vanuličnu lokaciju za daljnji nastavak opsluživanja parkinga u gradu Mostaru, istaknuo je Kljako naglasivši kako isti stav dijele i udruge veterana HVO-a.

Sporna uspostava Moparkinga

Pored činjenice da se parking naplaćuje samo u pola grada, problematična je i sama uspostava poduzeća, odnosno njegova svrha. Tako Marić upozorava kako proces formiranja Moparkinga nije išao u skladu sa zakonom.

-Mi smo ukazivali na to preko Gradskog vijeća dok je ono funkcioniralo. Kada se vidjelo da će Gradsko vijeće ozbiljnije ući u taj problem i kad su se tražili određeni izvještaji po pitanju same uspostave javnog poduzeća došlo je do prekida rada Gradskog vijeća iz poznatih razloga, kazao je Marić, napomenuvši kako je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić tek po prestanku funkcioniranja Gradskog vijeća intenzivirao aktivnosti oko početka naplate parkiranja u gradu.

Novinari "Mreže" nisu bili u mogućnosti postaviti bilo kakva pitanja o funkcioniranju Moparkinga ni gradonačelniku Bešliću, niti bilo kome iz nadležnih gradskih službi.