FOTO  Nakon Barcelone, i u Galeriji Aluminij otvorena izložba arhitektonskih uradaka ''RESTART''

Nakon Barcelone, i u Galeriji Aluminij otvorena izložba arhitektonskih uradaka ''RESTART''

..., otvorena izložba nazivlja RESTART – Arhitektura u Bosni i Hercegovini 1995.-2010., koja je prije grada na Neretvi uspješno proputovala Umjetničku galeriju BiH, Muzej Grada Beograda te barcelonski Col-legi d'Arquitectes de Catalunya.

Projekt RESTART pokrenut je u organizaciji Saveza arhitekata BiH, u suradnji i s drugim savezima arhitekata koji djeluju na ozemlju BiH, a obuhvaća istoimenu knjigu i arhitektonsku izložbu.

- Cilj je projekta kritičko sagledavanje suvremene bosanskohercegovačke arhitektonske scene u značajnomu petnaestogodišnjem razdoblju nakon rata te njezin odnos prema regionalnomu i europskomu okolju. Projekt doprinosi i promoviranju arhitektonskih prostornih vrijednosti i kakvoće životne okoline. Postavku izložbe nameće arhitektura galerije gdje će prostor izdjeljuje na niz fragmenata bez hijerarhijske povezanosti, stvarajući tako prostor tranzita, koji navodi posjetitelja na lutanje i samostalno istraživanje. Dijeljenje prostora ostvaruje se vješanjem plakata na sajle, razapete između zidova galerije, a koji će biti izloženi kao slobodnostojeći, viseći plakati - pojašnjavaju iz Saveza.

Obuhvaćenih 115 različnih arhitektonskih uradaka pokrivaju područja enterijera i zaštite kulturno-povijesnoga naslijeđa, preko javnih i stambenih zdanja, do urbanističkih projekata. Zastupljeni su svi naraštaji arhitekata s područja cjelokupne BiH, a odabir dosadanjih arhitektonskih projekata povjeren je Hansu Ibelingsu, nizozemskomu povjesničaru i kritičaru arhitekture, osnivaču i glavnomu uredniku arhitektonskoga magazina A10 new European architecture, s priznatim referencama u međunarodnim kulturno-umjetničkim krugovima.

- Bosanskohercegovačka arhitektura nema jedinstven stil, nego je poprimila pomalo od svakoga stila iz cijeloga svijeta i nekako se, kao i zemlja, nalazi u tranziciji. Zadovoljstvo mi je što je ova izložba pronašla put do Mostara i iskreno se zahvaljujem i Galeriji Aluminij i članicama Fore - poručio je, u prigodi otvorenja, predsjednik Saveza arhitekata BiH Adnan Harambašić.

Izložba ostaje otvorenom dva tjedna, a ulazak u Galeriju tradicionalno je besplatan.

Aluminij