Najava programa Udruge za Down sindrom povodom obilježavanja Svjetskog dana Down sindroma

Svjetski dan Down sindroma

Cilj obilježavanja Svjetskog dana Down sindroma je skrenuti pozornost društvene zajednice na probleme s kojima se susreću osobe s Down sindromom u svakodnevnom životu, kako bi nas podržali u našoj borbi za kvalitetno i inkluzivno obrazovanje od najranijeg predškolskog doba. „Obrazovanje bez diskriminacije" je naš moto ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana Down sindroma i nastavak je na prošlogodišnju kampanju. 

Za ostvarenje prava na obrazovanje, kao jednog od temeljnih prava svakog djeteta važno je da institucije osiguraju neophodne uvjete i primijene obvezno i besplatno kvalitetno inkluzivno obrazovanje u kojem sva djeca zajedno i ravnopravno usvajaju znanja.

Udruga za Down sindrom Mostar ove godine organizira i sudjeluje u nekoliko aktivnosti povodom Svjetskog dana Down sindroma:

21.03.2019. četvrtak 09:00 - 12:00, Sunčana strana dlana, dvorana Bijeli Brijeg, u organizaciji studenata Medicinskog fakulteta BOHEMSA
21.03. četvrtak 12:00 Priopćenje i izjave za medije, prostorije Udruge, Zagrebačka 34
21.03.2019. četvrtak 18:00, otvaranje izložbe likovnih radova 'Art Radionica 21', galerija Rondo, Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača
22.03.2019. petak 09:00-19:00 - izložba radova kreativne radionice Udruge za Down sindrom Mostar, u prodajnom centru Mepas Mall
23.03.2019. subota - Mostarski polumaraton; Inkluzivni polumaraton od 1 km za djecu sa startom u 12h ispred prodajnog centra Mepas Mall
24.03.2019. nedjelja - triatlon članova Udruge za Down sindrom Mostar, s ciljem u Neumu.

Cjelokupnoj javnosti zahvaljujemo na dosadašnjoj velikoj podršci, te vas pozivamo da zajedno s nama ovaj tjedan slavite različitosti. Vaše poštivanje različitosti i podrška našoj Udruzi i osobama s Down sindromom je jako bitna za ostvarenje naših prava i ciljeva, te nam daje vjetar u leđa za daljnju borbu za ravnopravnost.

O Svjetskom danu Down sindroma

21. ožujka se širom svijeta obilježava kao Svjetski dan Down sindroma. To je dan kada se slavi ljepota različitosti i inkluzija. Udruga za Down sindrom Mostar već 8 godina obilježava ovaj dan u Bosni i Hercegovini.

Organizacija „Svjetski dan osoba s Down sindromom- WDSD" svake godine pokrene jedinstvenu poruku, za cijeli svijet. Ove godine poruka glasi „DA NITKO NE BUDE IZOSTAVLJEN!"

Od 2012. godine ovaj datum je uvršten u UN-ove važne datume.

"Na ovaj dan, potvrđujemo da osobe s Down sindromom imaju pravo da u potpunosti i efektivno uživaju u svim ljudskim pravima i fundamentalnim slobodama. Neka svatko od nas da svoj doprinos da bi djeca i osobe s Down sindromom u potpunosti sdjelovali u razvoju i životu svojih zajednica na temelju jednakopravnosti s drugima.

Hajdemo izgraditi inkluzivno društvo otvoreno za sve."- riječi su Ban Ki-moona, bivšeg generalnog tajnika UN-a, na prvoj konferenciji u UN-u posvećenoj Svjetskom danu osoba s Down sindromom.