Nafta u Hercegovini: Stanovnici Drežnice vjeruju kako će u njihovom kraju poteći crno zlato

nafta, nafta, eksploatacija, BIH, shell, shell, nafta, BIH, nafta, ukrajina, Ukrajina proglasila mobilizaciju, EU i Ukrajina, nafta, Hercegovina, drežnica, Ministarstvo gospodarstva, Agencija za ugljikovodike, nafta, Geotermalno izvorište, nafta, cijena, barel, nafta, cijena, Gorivo, nafta, cijena, pad cijena, BIH, nafta, cijena, Hercegovina, nafta, nafta, BIH, vlada Federacije BiH, Federacija BIH, nafta, Obudovac, Naftna industrija Srbije , bosanska posavina, nafta, Key Petroleum , nalazište nafte, Federacije BiH, Livno, drvar, nafta, Mostar, nafta, nafta, cijene, pad
...postoji li ekonomska opravdanost za vršenje istraživanja nafte i plina u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kako je za AA potvrdio prof. dr. Hazim Hrvatović, direktor Federalnog zavoda za geologiju, geolozi kompanije Shell s predstavnicima ove federalne institucije boravili su prošle godine na terenu, na lokalitetu Hercegovine, u Drežnici odakle su iz kanjona uzeli geološke profile za laboratorijska ispitivanja.

- Tijekom prošle godine bio sam na terenu s geolozima iz Shella kako bi uzeli uzorke stijena u Drežnici. Taj lokalitet Drežnice je jedan od poligona za ispitivanja: uzimanje uzoraka postoji li moguća opravdanost za postojanje ležišta nafte i plina. Geolozi Shella su za laboratorijska ispitivanja uzeli stijene koje u sebi sadrže bitumen. Radi ispitivanja se uzimaju stijene iz kojih je nastala nafta i koje se vode da su one koje su rezerva za nafta. U stijenama koje se nalaze u Drežnici jasno je vidljiva crna boja - bitumen i može se namirisati, istaknuo je prof. Hrvatović.

Prof. Hrvatović naglašava kako se stanovnici Drežnice nadaju i vjeruju kako će u njihovom kraju poteći nafta, te da će im to donijeti napredak i prosperitet.

Direktor Federalnog zavoda za geologiju navodi kako će se radovi na istraživanju nalazišta nafte u Federaciji BiH vršiti i na drugim prostorima: na ukupnoj površini od 11.000 kilometara kvadratnih.

Naime, planirano je da se istraživanja o nalazištima nafte provode na području Dinarida u Federaciji BiH počevši od Bihaća, preko Glamoča, Livna, preko Mostara do Stoca i Neuma, odnosno na prostoru između granice s Republikom Hrvatskom.

Inače, na području Glamoča prije 40 godina vršila su se inicijalna istraživanja na dubini od 4.000 metara.

Procjenjuje se da na prostoru Dinarida gdje bi se trebala vršiti istraživanja postoje nalazišta veća od milijardu barela nafte.

Inače, na području Dinarida će se vršiti bušotine do osam kilometara dubine, a jedna takva košta 75 milijuna dolara. Kako bi se moglo verificirati nalazište nafte potrebno je uraditi najmanje pet takvih bušotina što znači da je za takav pothvat nužno uložiti najmanje 300 do 400 milijuna dolara početnih sredstava, koje Federacija BiH nema niti bi mogla osigurati samostalno.

Istraživanje nafte je u Federaciji BiH dugoročan projekt i u drugom krugu raspisat će se dodjela koncesije za aktivnosti na području Tuzlanske i Posavske županije gdje se procjenjuje da se nalazi između 200 i 300 milijuna barela nafte, a u planu su i iste aktivnosti u području Sarajevsko-zeničke kotline.

Do kraja kolovoza bi trebao biti odabran konzultant. Vrijednost ovih radova je oko 400 tisuća eura. Nakon što se okonča postupak formirat će se neovisno tijelo sastavljeno od po tri predstavnika zastupnika i delegata Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, te jednog člana Vlade FBiH koji će nadgledati tijek pregovora. Kada se postigne konačan ugovor o dodjeli koncesije njega će verificirati Vlada FBiH i Parlament FBiH.

Vlada Federacije BiH će tijekom ovog mjeseca donijeti Uredbu o načinu dodjele koncesije, kojom će se definirati i način obračuna naknada.

Nakon izbora konzultanta, što se očekuje da će biti u rujnu, bit će potrebno oko četiri mjeseca kako bi se došlo do ugovora o koncesiji.

Njegovo potpisivanje bi mogli učiniti nova Vlada i Parlament FBiH, koji će biti formirani nakon listopadskih općih izbora u BiH, nakon čega se i službeno počinje s istraživanjima.

Donesena je i legislativa kojom se regulira pitanje pružanja konzultantskih usluga za pregovore o dodjeli koncesije. Formirano je tendersko povjerenstvo, ali konzultant nije izabran jer su se na poziv prijavila dva od minimalno tri ponuđača. Kako navodi ministar energetike, rudarstva i industrije u Vladi Federacije BiH ponuđači su na tenderu morali ispuniti sve iz Zakona o javnim nabavkama BiH što je bilo veoma teško, posebno u domeni da su morali pribaviti i dokument o nekažnjavanju u BiH, što je za tvrtke iz inozemstva komplicirano.

AA