Nada Dalipagić: Diva s Neretve

Nada Dalipagić, Nada Dalipagić, Nada Dalipagić

Mostar je prepun simbola koji se vežu uz grad na Neretvi i središte Hercegovine. Ovaj puta nećemo o građevinama na koje se obično asocira kada spomenete Mostar, jer grad ne čine građevine nego ljudi koji u njemu žive. U tu rubriku se može svrstati veliki broj građana Mostara, ali statusno mjesto zauzima Nada Dalipagić.

Nada je dama za koju s pravom možemo reći da je simbol Mostara i dobra duša grada na Neretvi, ali i žena koja mnogo pozornosti poklanja izgledu i načinu odijevanja. Nada Dalipagić uspješna je mostarska odvjetnica za koju kažu da je jedna od najboljih u struci na ovim našim prostorima. Osim što je uspješna u struci, uspješna je i kao majka i jedna je od onih hrabrih žena koja je razbila stereotip o tome da uspješna žena ne može biti i uspješna kao majka. Kada smo koncem prošle godine pisali o Mostarkama koje iskaču iz standardnih okvira i ponos su grada na Neretvi Nada je u tekstu zauzela posebno mjesto, a uz njeno ime smo stavili pridjev diva Mostara, s obzirom na činjenicu koliko gospođa Dalipagić voli svoj grad za koji voli reći da je najljepši na svijetu onda se taj pridjev smjestio upravo tamo gdje mu je i mjesto.

U jednom tekstu teško je napisati sve ono što je gospođu Nadu svrstalo u simbol grada, ali vrijedi istaći da je više puta proglašavana za ženu godine, za ženu sa stilom, da je velika humanitarka, te da je nezaobilazni dio svega onoga što se može vezati za kulturu u Mostaru.

Mi Mostarci možemo samo žaliti što nas grad nema više žena kao što je Nada, a za kraj ove priče  mi joj samo možemo poželjeti puno zdravlja i dug život u kome će uljepšavati ulice našega grada.

HERCEGOVINA.info