FOTO  Na Medicinskom fakultetu održan Prvi simpozij s međunarodnim sudjelovanjem

Na početku simpozija uzvanike su pozdravili ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a dr. Mladen Bošković,  Božo Ćorić u ime Grada Mostara te ravnatelj Kliničke bolnice Mostar dr. prof. Ante Kvesić. Ravnatelj Kvesić je istaknuo da je posebno radostan svaki put kada se održavaju aktivnosti koje unaprjeđuju zdravstvo i educiraju medicinske djelatnike.

Iznimno velika posjećenost simpozija dokaz je aktualnosti teme i jedinstvenosti simpozija. Ovaj simpozij je izniman zato što je prvenstveno namijenjen medicinskim sestrama i zato što doprinosi razvoju profesionalizacije sestrinstva.

Predsjednica Organizacijskog odbora, Zdravka Lončar, dipl. med. sr.  istaknula je značaj teme simpozija jer nema zdravstvene ustanove koja nema bolničke infekcije. Također, edukacija je od iznimnog značaja jer medicinske sestre su prve osobe koje sudjeluju u  prevenciji infekcija. Kako bi pružile adekvatnu zdravstvenu skrb medicinske sestre trebaju kontinuiranu stručnu edukaciju, što im ovaj simpozij i osigurava.

U prvom dijelu simpozija predavanje su održali eminentna imena iz oblasti sestrinstva i prevencije bolničkih infekcija od kojih izdvajamo prof. dr. sc. Iliju Kuzmana s Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević" Zagreb, doc. dr. sc. Danicu Železnik s Visoke zdravstvene škole Slovenj Gradec i doc. dr. sc. Nadu Prlić s Medicinskog fakulteta u Osijeku.

Dr. sc. Nada Prlić nije krila zadovoljstvo što je kao predavač pozvana na simpozij ističući svoje višegodišnje sudjelovanje u  obrazovanju medicinskih sestara u Mostaru. Također, izrazila je   radost  zbog nazočnosti učenika srednje Medicinske škole na Simpoziju jer u svom učenju koriste udžbenike čiji je ona autor.

Inače, na Simpoziju je sudjelovalo preko 130 zdravstvenih djelatnika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Edukacija medicinskih sestara i liječnika doprinosi razvoju struke, a također osigurava bolju prevenciju bolničkih infekcija koje su uvijek prisutne.