Na festivalu folklora u Blagaju 9 KUD-ova, stižu društva iz Srbije i Turske

blagaj,folklor,Mostar

Međunarodni festival folklora ‘XXXIX susreti prijateljstva – Blagaj 2022’ bit će održan u subotu, 6. kolovoza na igralištu Osnovne škole Blagaj u Blagaju. Kao i svih proteklih godina bit će to večer izvornih igara i sevdalinke.

Na festivalu će sudjelovati devet kulturno-umjetničkih društava iz Turske (Nazili belediye halk oyunlari toplulugu) i Srbije (KUD 'Tutin'), dok će iz BiH sudjelovati kulturno - umjetnička društva iz Bugojna (GFA 'Bugojno'), Karaule (KUD 'Karaula'), Tuzle, Podveležja (KUD 'Podveležje'), Lukavca (KUD 'Rudar'), Jablanice (FA 'Neretva') i domaćin Kulturno-umjetničko društvo ‘Blagaj’ koje datira iz 1948. godine.

"Festival u Blagaju, koji ima dugu tradiciju, jedna je od najvećih kulturnih manifestacija BiH, i svake godine ga posjeti nekoliko tisuća posjetitelja iz cijele BiH, ali i iz inozemstva. Vjerujem da će tako biti i ove godine. Osim izvornih igara i sevdalinke, vjerujem da će posjetitelji uživati i u kulturno-povijesnim ljepotama Blagaja. Samom festivalu prethodi niz aktivnosti tijekom cijelog dana. Od ranih jutarnjih sati počinju pristizati naši gosti, a nakon dočeka, ručka i odmora, počinju pripreme za defile.

Sudionici u narodnim nošnjama iz svojih krajeva defiliraju kroz grad Mostar (od Starog mosta do Narodnog pozorišta), te, tradicionalno nazoče, samo za njih, organiziranom skoku sa Starog Mosta. Nakon toga, slijedi povratak u Blagaj i defile blagajskom čaršijom. Otvorenje Susreta prijateljstva je planirano za 20:30 sati i tada počinje cjelovečernji program za koji smo uložili mnogo truda kako bi naša publika uživala", rekao nam je predsjednik KUD-a 'Blagaj' Nihad Jašarević, i pozvao sve ljubitelje tradicionalnih nošnji, igara i sevdalinki da se pridruže ovom lijepom događaju.