Na Fakultetu humanističkih znanosti i Ekonomskom upisnine povećane za 100 maraka

Naime, kako dozanaje Dnevni list od predsjednika Unije studenata Alena Jaganjca, na Fakultetu humanističkih znanosti i Ekonomskom su upisnine povećane za 100 maraka.

Teška financijska situacija

- Mi smo uspjeli spriječiti da povećanje upisnina ne prođe, ali, nažalost, fakulteti djeluju kao pravne osobe i samim tim upravni odbori mogu, iako ne bi trebali, promijeniti odluke za povećanje školarine. Tako je na Fakultetu humanističkih znanosti i Ekonomskom donesena odluka da se povećaju školarine za prvi semestar, a na drugom, ukoliko se popravi situacija, vrate ne prošlogodišnje. Povećano je za sto maraka, s tim da oni koji uplate 250 maraka na prvom semestru, na drugom uplate samo 50 ukoliko se normalizira situacija, te se onda u suštini svede na prošlogodišnju cijenu, kazao je Jaganjac. 

Navodno je do promjene odluke došlo zbog iznimno teške financijske situacije u kojoj se nalaze ova dva fakulteta, iako ni ostali nisu u ništa boljoj financijskoj situaciji. No, to nije jedini problem s kojim se susreću studenti mostarskog Univerziteta. Već godinama gorući problem je studenski dom. Studenti čija je adresa stanovanja Studenski dom Univerziteta "Džemal Bijedić" na veliku žalost žive u jako lošim uvjetima. Dom je smješten u četiri različita objekta USRC-a "Mithad Hujdur Hujka", a to su nekadašnje spavaonice bivše JNA u Sjevernom logoru, koje su tek malo dorađene i prilagođene studentima. Iako im je obećana pomoć za izgradnju novog studentskog doma, od toga za sada još uvijek nema ništa.
- Prije par dana bio je otvoren natječaj za prijem novih studenata u studenski dom. Mislim da je kapacitet od 50 mjesta, koliko dom prima, jako mali kada se uzme u obzir da više od 2000 studenata u Mostaru žive kao podstanari. Kada tomu još dodamo uvjete u kojima se dom nalazi, u suštini to nije dom, već baraka, ističe Jaganjac. Dodaje kako je prošla Uprava Univerziteta bila dala obećanje da će promijeniti to stanje i izgraditi novi dom, no njihovim odlaskom sve je to palo u vodu.

Bolji standard

Studenti ne gube nadu da će se stanje poboljšati, iako su svjesni da se isto može poboljšati samo ukoliko društvena zajednica pomogne u tome.
- Udar na studenski standard neće ništa popraviti, može samo umanjiti broj novih akademskih građana. Ukoliko županija i Federacija ne shvate ozbiljnost problema, Univerzitet neće biti održiv. Naravno, zaposlenici moraju smanjiti troškove, pa čak i neke fakultete koji su ne održivi ugasiti privremeno, ali sve to u cilju da Univerzitet opstane i da iziđemo jači iz problema, pojašnjava Jaganjac. Unija studenata će u ovoj akademskoj godini, sada s novim vodstvom, pokušati napraviti preokret u radu, u cilju približavanja što većem broju studenata, te im dati do znanja da je članarina od 10 maraka nešto što će im se višestruko vratiti.

Piše:Almedina Bečić / Dnevni list