MUP HNŽ-a zbog manjka ljudstva zatvara policijske postaje

MUP HNŽ, Slađan Bevanda, Policijski dužnosnici, MUP HNŽ, imenovanje, Policijski dužnosnici, MUP HNŽ, Slađan Bevanda, krađa auta, Passat, VW Passat, Mostar,  proslava svetog Mihovila, Livno

... preko kojeg bi posao trebalo dobiti još 100 policijskih službenika.

Prema riječima ministra u MUP-u HNŽ-a Slađana Bevande, stanje u ovom ministarstvu je zabrinjavajuće te je potrebno što prije završiti proceduru natječaja koji je u tijeku i raspisati novi kako ne bi došlo do radikalnih poteza. Jedan od tih poteza na koje će MUP biti prisiljen ako se uskoro ne zaposle novi policajci je i zatvaranje određenog broja svojih ispostava, ali i policijskih postaja, piše Večernji list BiH.

Naime, prema informacijama iz MUP-a HNŽ-a, trenutačno mu nedostaje skoro 200 policajaca te oko pedesetak državnih službenika. Ako se stanje uskoro ne promijeni, nedostatak kadrova mogao bi se odraziti na terenu, odnosno zapovjednici već imaju velikih probleme s organiziranjem smjena.

Iako je natječaj za prijem 75 kadeta policajaca i pet kadeta mlađih inspektora već trebao biti priveden kraju, razlog zbog kojeg se procedura oduljila je nepostojanje policijskog odbora.

Naime, vodstvo MUP-a HNŽ-a je u više navrata od Vlade HNŽ-a tražilo raspravu o ovoj temi i u konačnici imenovanje policijskog odbora, međutim, zbog nepostojanja političke volje dijela Vlade, isti još uvijek nije imenovan.

"Više puta smo slali kao točku dnevnog reda na sjednicu Vlade da se taj odbor imenuje, čak smo i mijenjali imena članova koji bi trebali biti u njemu, međutim, ništa od toga nije bilo uspješno. Vrlo skoro ćemo ponoviti proces s nadom da će se taj odbor konačno imenovati i u potpunosti deblokirati funkcioniranje Ministarstva", kazao je Bevanda.

Inače, posljedice nepostojanja ovog odbora su velike. Između ostaloga, jedna je i nemogućnost provedbe promicanja policajaca u više činove.

"Već dugi niz godina nije rađeno promicanje policajaca u više činove, odnosno, zbog nepostojanja tog odbora ne možemo ni adekvatno nagraditi ljude i popuniti pozicije kvalitetnim kadrovima, a također, s druge strane, ne mogu se policajci protiv kojih se vode određene stegovne mjere kazniti", kaže Bevanda.

Dodaje kako svoj posao do kraja ne mogu raditi ni druga radna tijela koja provode nadzor rada policijskih službenika. Bevanda naglašava kako u MUP-u HNŽ-a trenutačno postoji određen broj policajaca koji i dalje obavljaju svoj posao, a trebali su biti kažnjeni, možda čak i udaljeni s posla.

Također, tu je i određen broj policajaca koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu, a koriste nepostojanje ovog tijela.

"Teoretski, svaki policajac koji stekne uvjete za mirovinu, ako ne želi biti umirovljen, obrati se sudu da mu nije ispoštovano pravo žalbe (pravo žalbe mu ne može biti ispoštovano ako ne postoji spomenuti odbor) i sud ga, naravno, vrati na posao", kazao je Bevanda.

On je ovom prilikom zaključio kako MUP HNŽ-a trenutačno počiva na radu većine odgovornih i časnih djelatnika koji svoj posao bez obzira na sve rade pošteno i odgovorno.