MUP HNŽ-a: Kadrovske promjene dovele do boljeg rada policije

Načelnik Sektora kriminalističke policije Srećko Bošnjak potvrdio je medijske napise o uhićenju jedne osobe, koje se dogodilo krajem 2012. godine. Kod uhićene osobe, čiji identitet nije otkriven, pronađena je eksplozivna naprava velike razorne moći s kilogramom i pol TNT-a koja je, po Bošnjakovim riječima, trebala biti postavljena na jednu stambenu zgradu u Mostaru.

"Informacije o načinu organizacije i osobama upletenim u ovo kazneno djelo, kao i o meti napada, za sada ćemo zadržati za sebe jer je istrga u tijeku. Možemo samo reći da je eksploziv bio tolike razorne moći da bi u slučaju njegovog aktiviranja došlo do 'klecanja' zgrade na koju je planiran napada i do ugrožavanja imovine i života puno ljudi, jer je zgrada nastanjena", rekao je Bošnjak.

Načelnik Policijske uprave Mostar Drženko Miletić podsjetio je da su u studenom prošle godine, u suradnji s Državnom graničnom službom BiH, uhićena tri državljana Crne Gore koji se sumnjiče za tri oružane pljačke banaka na području Mostara od 2006. godine do 2012. godine.

Također, krajem prošle godine pri pljački Konzuma na mostarskoj tržnici uhićena su tri Mostarca koja se dovede u vezi s još dvije oružane pljačke Konzumovih trgovina. U ove tri pljačke ukupno je otuđeno oko 150,000 maraka, a prilikom uhićenja nakon posljednje pljačke kod uhićenih je pronađeno 65,000 maraka.

Po Miletićevim riječima, radi se o iznimno teškim kaznenim djelima s obzirom da je u tim pljačkama korišteno oružje s dugim cijevima, a u pretresu kuća uhićenih pronađen je veliki arsenal naoružanja.

Dodao je kako se nastavlja kriminalistička obrada ovih kaznenih djela pa policija ne želi ići u javnost s više detalja.

"Odlučili smo se na malo drugačiji rad jer nama nije u interesu da se reklamiramo već da kvalitetnije i sistematičnije riješimo ova kaznena djela. Ne želimo da nam ovi predmeti padaju na sudu, kao što su prije padali", kazao je Miletić.

On je najavio da će se policija u skoroj budućnosti fokusirati i na rješavanje kriminaliteta u perifernim dijelovima Mostar.

Iznoseći statističke podatke o počinjenim prekršajnim i kaznenim djelima u 2012. godini u HNŽ-u ravnatelj policije Amir Begić kazao je kako je stanje sigurnosti na području županije na zadovoljavajućoj razini.

U 2012. godini na području HNŽ-a zabilježena su 1752 kaznena djela, što je za oko jedan posto manje u odnosu na godinu prije. Evidentirano je 1860 prometnih nesreća u kojima je 18 osoba izgubila život. U odnosu na 2011. godinu registrirano je 77 prometnih nesreća i tri smrtna slučaja manje.

U 2012. godinu došlo je do manjeg porasta prekršaja s 1296 na 1315 registrirana slučaja.

Fena