Može li Zračna luka Mostar oteti "dio kolača" hrvatskim zračnim lukama ?

Zračna luka Mostar
No, već godinama nijedna redovna linija ka tuzlanskoj zračnoj luci ne opstaje duže od nekoliko tjedana. Prema zvaničnim informacijama, u proteklim godinama a promet se kretao od tisuću i po do tri tisuće putnika, što je ispod svih prosjeka, kako u regiji, tako i u našoj zemlji. Većina tih putnika koristi usluge u vrijeme ljetne turističke sezone, kada posredstvom turističkih agencija poleti nekoliko zrakoplova ka turskom ljetovalištu Antalija.

"Do sada nismo prešli broj od tri tisuće putnika godišnje. Postoje izgledi da se to desi ove godine", nada se Enver Jukanović, direktor Međunarodnoe zračne luke Tuzla, koji prema potencijalima spada u regionalni vrh, posebno zbog dobrog  položaja i ogromnih kapaciteta.

Međunarodni aerodrom u Mostaru godišnje ima dvadesetak tisuća putnika, što jeste više u odnosu na tuzlanski, ali je minimalno u usporedbi s regionalnim zračnim lukama  piše Oslobođenje.

Direktori Enver Jukanović i Marin Raspudić, prvi čovjek mostarske zračne luke, imaju planove. Po njima, Tuzla bi u narednim godinama trebala postati regionalni cargo centar za transport robe, dok bi Mostar novac trebao zaraditi od turista, koji posjećuju Međugorje i Jadran.

"Ovaj aerodrom bi mogao biti jedna od kvalitetnih destinacija za razvoj cargo prometa zbog blizine autocesta koje povezuju BiH sa Europom i istokom i zemljišnih površina koje se mogu putnicima staviti na raspolaganje", ističe Jukanović.

S druge strane, Mostarci se nadaju da će uz pomoć lokalne zajednice, te Županije i Federacije, oteti dio kolača od hrvatskih zračnih luka na Jadranu, koje godinama služe za prihvat turista koji posjećuju svetište u Međugorju.