Mostaru prijete požari

cvrsnica pozar

Tako je od naglog povećanja temperature, izuzimajući prijašnje požare na gospodarskim objektima u Mostaru koji su prouzročeni drugim faktorima, buknulo nekoliko njih koji su potencijalno bili opasni i za stambene objekte i ljudske živote.
Gorilo je u Miljkovićima, na Kobilovači i Bijelom polju, izgorio je stan u mostarskom naselju Bijeli Brijeg, nažalost s ljudskom žrtvom kao posljedicom.

Dimilo se zadnjih dana i na putu iz Mostara prema Buni, i uz put na Žovnici, u Orlacu ali i u samom centru grada u neposrednoj blizini jedne benzinske crpke.
I u okolnim općinama slična je situacija, pa tako već danima plamti na Čvrsnici na području općine Jablanica i to na teško pristupačnom i, zbog zaostalih eksplozivnih sredstava opasnom, području. Naglim širenjima vatre i promjenama smjerava pogoduje i vjetar koji se zna pojaviti u određenim dijelovima dana, pa je ishod često nepredvidiv.

Uz ove, gotovo svakodnevno na području Mostara bukne još desetine manjih požara na koje se baš ne osvrće velika pozornost, jer su uobičajeni u ovo doba godine. A sigurno će ih biti još.
Za sada, mostarski vatrogasci, unatoč zaprekama koje imaju u svom radu, pronalaze načine da spriječe katastrofalne posljedice. Često se i mještani uključuju u vatrogasne akcije, jer vatrgoasci jednostavno ne mogu sve stići.
Međutim, kao što smo bili svjedoci prilikom požara na mostarskom Bingu, u slučaju Albe u Rodoču, pa i u slučaju potpaljivanja ostataka zgrade Slavonija Di ni brza reakcija vatrogasaca ni mještana nije pomogla da se spriječi katastrofa. A u trenucima kada je vatra gutala te objekte, radilo se o neuporedivo povoljnijim vremenskim prilikama nego što su one zadnjih dana.

U međuvremenu su reagirali i iz Gospodarske komore Grada Mostara sa zahtjevom da se napravi još najmanje jedna vatrogasna postrojba na području grada, kako bi se povećala učinkovitost i brzina intervencija kada je to potrebno. Za sada od nadležnih na tu ideju nije bilo odgovora.
Kada se sagleda sve rečeno, zaista se može postaviti pitanje, da li Mostaru prijete požari većih razmjera i da li je Mostar sposoban obraniti se od nečeg takvog, pogotovo u ovim vrućim ljetnim danima?

Piše: G.S. , [email protected]