FOTO  Mostarsko proljeće: BUŽA u izvedbi HNK Split

Mostarsko proljeće, predstava
... domu hercega Stjepana Kosače, bit će odigrana predstava Živka Jeličića BUŽA, u izvedbi HNK Split.

Predstava se odvija pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije i župana Blaženka Bobana, a sponzor je večeri JP Elektroprivreda HZ HB.
Ulaz je 10 KM, a ulaznice se mogu kupiti u uredu Matice hrvatske, na infopultu Mepas Malla i u Kosači, na dan predstave.

O predstavi...
Redatelj: Zoran Mužić

 

Scenografkinja: Dinka Jeričević 

Kostimografkinja: Sara Lovrić Caparin
Skladatelj: Mate Matišić

ULOGE:
Šjor Vito - Joško Ševo
Šjora Anježa - Snježana Sinovčić Šiškov
Šjor Pere - Trpimir Jurkić
Šjora Tereža - Ksenija Prohaska

Dva susjeda (Vito i Pere) zbog svakojakih tužbi i protutužbi, stalno se povlače po sudu. Kad mladi majstor, prilikom pokušaja postavljanja utičnice za struju, nehotice probije zid koji odjeljuje njihove spavaće sobe i napravi u njemu bužu (rupu), među susjedima počinje novi mali rat...
Za Bužu kažu da je "ispovjedaonica, gorko-slatka priča o ljudskim karakterima, mediteranskom mentalitetu gdje susjed o susjedu zna više nego o samom sebi; o likovima koji se vole, mrze, podbadaju, potkupljuju, ali koji ne mogu jedni bez drugih. Oni su jači na riječima nego na djelima, pa njihove slabosti izazivaju zarazan smijeh, smijeh kojim i samima sebi želimo oprostiti slične mane..."
Živko Jeličić, iznimno značajan splitski i hrvatski književnik druge polovice 20. stoljeća, Bužu je napisao prvo kao farsu, a potom i kao scenarij za TV film (1988.) u maestralnoj režiji Vanče Kljakovića te vrhunskim glumačkim izvedbama Ivice Vidovića i Špira Guberine...