Mostarski turizam: Ovo nije Mostar nit’ su ovi klošari Mostarci!

Ovaj vremešni Mostarac skreće nam pažnju na mladića koji od turista pokušava namaknuti 50 eura kako bi ga mogli slikati dok skače u Neretvu.

‘Da papak bar skoči laste, nego na noge, jao, ciganluka', dodaje Damirov prijatelj Amer. Nikad nitko, tvrde ova dva rođena Mostarca, nije naplaćivao skokove. Skokovi s tridesetak metara visokog mosta u hladnu rijeku, dodaju, bili su dokazivanje muškosti, a onaj tko bi skakao, skakao bi za raju.

Mostarska turistička sezona polako dolazi do svog vrhunca. Stara jezgra grada prepuna je stranih turista koji u kolonama dolaze uživati u jedinstvenoj arhitekturi starog grada. S obzirom na to da se svuda može čuti talijanski ili njemački jezik, namjernici lako mogu pomisliti da nisu u BiH, već u nekom talijanskom ili njemačkom turističkom mjestu. No u stvarnost vraćaju zvuci i mirisi orijenta, koji podsjećaju na 400 godina dug turski jaram nad ovim prostorima. U stvarnost vraćaju i gore spomenuti momci koji se pošto poto žele domoći kakve takve zarade.

Iako prepun potencijala, Mostar, nažalost, ostaje potpuno neiskorištena turistička destinacija. Trgovci u starom gradu ne nude ništa doli ‘đinđulina' i ćevapa, tako da gosti rijetko posežu za novčanikom. Tu i tamo padne koji euro za ispucanu granatu, šljem ili bajunetu. Baš kao i za osmišljenijom i bogatijom turističkom ponudom i sadržajem, grad na Neretvi vapi i za smještajnim kapacitetima.

‘Tužno je reći, ali mi sada nemamo gdje smjestiti grupu od stotinjak talijanskih turista. Dolaze danas u posjet i morat ćemo ih uputiti put Međugorja iako bi rado kod nas proveli nekoliko dana', kaže nam jedan turistički vodič koji je želio ostati anoniman. Dodaje kako veliki problem u njegovu poslu, osim neorganizirane i slabe turističke ponude, predstavljaju i divlji turistički vodiči koji rade bez ikakvih dozvola. Nada se, kaže, da će se Mostar u skoroj budućnosti ipak uspjeti organizirati i predstaviti kao jedna poželjna turistička destinacija.

Tportal.hr