Mostarski srednjoškolci ujedinjeni u traženju svojih prava u školama

..."I dalje želimo znati", okupilo se jučer na Španjolskom trgu u znak akcije negodovanja radi kršenja njihovih prava.
Učenici su na ovaj način željeli poslati poruku svim vlastima, ali i profesorima u školama da imaju svoja prava te da će se za njih izboriti.

Kršenje prava

Neponavljanje ispita u slučaju da više od 50 posto razreda dobije negativnu ocjenu, tjelesno i psihičko zlostavljanje, samo su neki od razloga zbog kojih su učenici jučer ponovno ujedinili Mostar te podigli svoj glas u znak traženja svojih prava te u znak poštivanja zakona.
- Ovom akcijom željeli smo pokazati kako se u našoj državi slabo čuje naš glas. Upoznati smo s činjenicama kako se neka naša prava krše u velikoj mjeri i ovdje smo da pokažemo da postojimo u ovoj državi i da puštamo glas "5 do 12", odnosno da je sada krajnje vrijeme da se nešto promjeni, kazala je Kristina Bašić, zamjenica predsjednika Vijeća učenika srednjih škola grada Mostara, koja je i sama nazočila čitavoj akciji. Učenici su, osim transparenata na kojima su ispisali poruke, također simbolično zalijepili usta kako bi time poslali poruku koliko su ugroženi.
- U našim školama svakodnevno je vidljiva diskriminacija prema brojnim osobama, posebice na vjerskoj osnovi i mislim da to konačno mora prestati. Svi skupa se trebamo podignuti i reći svoje mišljenje, istaknula je Bašić, koja je navela kako se navodno u jednoj mostarskoj školi pojavio slučaj seksualnog zlostavljanja učenice od profesora.

Borba učenika

Svjesni svega što se oko njih događa i situacije koja vlada u ovom gradu, mladi grada Mostar ponovno su se odlučili ujediniti te spojiti svoje snage u borbi za prava koja im pripadaju.

Dnevni list