Mostarski sajam: Uručene nagrade najuspješnijim vinarima

Ove godine ocjenjeno je skoro 100 uzoraka crnih i bijelih vina pristiglih iz Hercegovine i zemalja regije, a za najbolje vino među bijelim vinima odabran je "Pošip Marko Polo", 2011., iz Poljoprivredne zadruge iz Čare na Korčuli, dok je šampion među crnim vinima "Cabernet CZ", 2009., iz vinarije "Vina Zadro" u Domanovićima kraj Čapljine.

Za najbolju žilavku odabrano je vino "Kameno", 2012., iz Vinarije Čitluk, dok je među blatinama najbolje ocjenjeno vino "Blatina de broto", 2011., također iz Vinarije Čitluk.

Uzorci su ocjenjivani po metodi 100 pozitivnih bodova, a izvršilo ju je međunarodno stručno povjerenstvo sastavljeno od vrsnih enologa, predvođeno prof. dr. Bernardom Kozinom.

"Ove godine primjetan je napredak u kvaliteti vina. Neki problemi koje smo imali prethodnih godina s kvalitetom uzoraka riješeni su sami po sebi, i ove su godine vina, posebice bijela, znatno kvalitetnija", kazao je Kozina na uručenju nagrada, naglašavajući kako hercegovačka vina po kvaliteti nimalo ne zaostaju za vinima iz zemalja okruženja.

Ovogodišnji partneri podsajamske manifestacije "Dani turizma 2013" su Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Republika Hrvatska, a tijekom pet dana trajanja ove najvažnije sajamske manifestacije u Bosni i Hercegovini ali i regiji, biti će predstavljeni turistički potencijali koji će biti glavni aduti za nadolazeću sezonu, kao i bogata domaća i regionalna vinarska proizvodnja.

Iako je bilo planirano, federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić, zbog hitne sjednice Vlade FBiH u Mostaru,nije nazočila uručenju nagrada, ali se u ime ministarstva pozdravnim riječima obratio pomoćnik ministrice u Sektoru za turizam i ugostiteljstvo Nedjeljko Babić.

"Želim uspjeh Mostarskom sajmu te da nastavi s promocijom na najvišoj razini", kazao je Babić.

Federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić u ranijoj je izjavi istaknula zadovoljstvo što je njezino ministarstvo partner podsajamske manifestacije "Dani turizma 2013".

"Sajamska manifestacija 'Dani turizma', ključno je mjesto susreta za turistički sektor i prilika da se uhvati korak s kolegama i klijentima", kazala je Babić.

Fena