Mostarski policajci rade bez auta u raspalim zimskim cipelama

... jer oni nemaju ni obuću kakvu zaslužuju, a kamoli vozila i ostale pogodnosti kojim se u svim normalnim zemljama odlikuju plavci.

Ovo nam je kazao predsjednik sindikata MUP-a HNŽ-a Kemal Đono, ističući kako su regresi, priznanja i nagrade nešto što mostarski plavci jedino mogu gledati u američkim filmovima, jer su sve njihove želje već jako dugo vremena usmjerene samo na preživljavanje.

Nemogući uvjeti rada

- Ljudi su u kreditima, a ne primaju redovite plaće, kasne im dohodci i još im je sada ukinuta i naknada za prijevoz. Međutim, to je samo jedan dio problema s kojim se nose naši policajci jer o onome što se događa u krugu MUP-a nitko se ne usudi javno progovoriti, rekao je Đono navodeći kako su vladajuće strukture nemarnim ponašanjem momke koji provode zakon doslovno doveli do prosjačkog štapa.

- Zadnje cipele policajcima su nabavljene prije gotovo četiri godine,a kad su dobili zadnje odore, ne mogu se ni sjetiti, kazao je Đono napominjući kako je to osnovna oprema koja se koristi svakog dana i govori sasvim jasno da je ugled policajaca srozana ispod svake razine.

Posebno je odjeća i obuća problematična u ljetno vrijeme kad se od žege asfalt rastapa, a mostarski plavci, kako ističe Đono, poštujući propise dolaze na posao u zimskim cipelama koje su već u fazi raspadanja. Pored svega toga, raspolažu vozilima koja su u takvom stanju da bi ih, tvrdi Đono, prema svim zakonskim parametrima trebalo isključiti iz prometa.

- Najmlađe vozilo staro nam je deset godina, a uglavnom se koristimo onima koje nam je donirala Europska unija 1996. godine, kazao je Đono ne krijući da je policajce sramota ići na ulice s opremom kojom raspolažu.

Nabava automobila

Da je stanje više nego alarmantno, svjedoči i činjenica da je Ministarstvo unutarnjih poslova od Vlade HNŽ-a zatražilo odobrenje za nabavu vozila preko leasinga.

Stoga je Vlada HNŽ-a, unatoč brojnim aferama oko nabave automobila, i nakon poništenja odluke za nabavu vozila Ministarstvu trgovine i turizma, pažljivo razmotrivši informacije o radu policije i iznesenih činjenica da ne mogu s postojećim voznim parkom odgovarati na svakodnevne zadatke, usvojila odluku o nabavi novih automobila i to preko leasinga za ovo ministarstvo. No to će pažljivo razmotriti i zastupnici Skupštine HNŽ-a, u čije razumijevanje ne sumnjaju iz MUP-a HNŽ-a.

Dnevni list