Mostarski obračun s ‘najezdom glodavaca’

deratizacija
Jučer je Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a na području Grada Mostara započeo provođenje mjera sustavne deratizacije gradskih površina. Cijela akcija će se odvijati u razdoblju od 8. do 20. lipnja ove godine, piše dnevni-list.ba.

Grad Mostar drugu godinu uzastopno provodi ovu mjeru. Važno je podsjetiti da je prošle 2016.godine, prvi put obavljena sustavna deratizacija još od 2008. godine.

Kako se tada govorilo, glavni razlog dugogodišnjeg neprovođenja potrebnih mjera bio je nedostatak novčanih sredstava, kao i određene proceduralne zavrzlame.

Pritisak građana urodio plodom

Sredstva su se, pod pritiskom građana putem peticije kada je prikupljeno više od 2500 potpisa koji su predan vlastima u tijeku 2015., na kraju ipak pronašla.

Na taj način, prošle godine započeo je mostarski obračun s ‘najezdom glodavaca' koje su građani u šali nazivali ‘domaćim životinjama'.

Po mostarskim ulicama, dvorištima, haustorima, pa čak i stambenim objektima, građani i danas često viđaju povelike primjerke ovih životinja. Komentari ljudi na provođenje deratizacije su različiti, koji su po običaju sumnjičavi u kvalitet onog što nadležni rade, no ukupan dojam je da je opća situacija ipak nešto bolja.

Idealni uvjeti za širenje glodavaca

U Mostaru su posebno ugrožena područja u blizini lokacija starih ruševnih objekata kojima Mostar obiluje, kao i nefunkcionalnih starih objekata poput zgrade Žitoprometa. Razrovane gradske ulice zbog radova na izgradnji kolektora idealno su stanište glodavaca, odakle im je otvoren pristup javnim gradskim i stambenim površinama, te im to predstavlja idealne uvjete za njihovo širenje.

Uslijed radova i kopanja podzemnih cijevi, glodavcima je godinama otvoren pristup na ulice u potrazi za drugim prebivalištem. Obračun s njima sada se drugu godinu zaredom provodi postavljanjem otrovne mase na javne i zelene površine u pojasu gradskih i prigradskih naselja, obala rijeka, u kanalizacijske šahtove, deponije čvrstih otpadaka, groblja, ruševne objekte, obrazovne i zdravstvene ustanove, vjerske i druge javne objekte

DERATIZACIJA

Deratizacija je skup mjera i postupaka koji se provode u svrhu smanjenja populacije štetnih glodavaca: štakora, miševa i mišolikih glodavaca. Deratizaciju smiju provoditi jedino specijalizirane tvrtke za sanitarno inženjerstvo, koje su ovlaštene od nadležnih organa, a koje zapošljavaju stručnjake za sanitarno inženjerstvo (diplomirane sanitarne inženjere i sanitarne tehničare). Suzbijanje i smanjenje populacije štetnih glodavaca provodi se biološkim, mehaničkim ili kemijskim mjerama. Zbog svoje velike rasprostranjenosti, plodnosti i inteligencije, mišoliki glodavci mogu predstavljaju veliku opasnost po čovjeka i njegovu okolinu.