Mostarski kuhar Jadran Milićević: Kuharstvo je kreativno, ali teško zanimanje

...Jadran Milićević, kuhar sa bogatim iskustvom koje je stjecao dugi niz godina. Trenutačno radi kao šef kuhinje u mostarskom restoranu Prestige u kojem smo i razgovarali s njim, te doznali mnogo zanimljivih detalja o njemu osobno, kao i o njegovom zanimanju za koje, kako kaže, gaji veliku ljubav još od djetinjstva. Iako skroman, kada je riječ o pohvalama na vlastiti račun, mi smo tu da vam ga predstavimo u pravom svjetlu.

 Koliko se bavite ovim poslom i što vam je motivacija za isti?
Kuharstvom se bavim 12 godina i ono što me tjera svakodnevnom učenju i istraživanju je iskrena ljubav prema kuhanju. Sretan sam, jer imam priliku raditi ono što volim i svaki novi uspjeh u poslu me posebno raduje i dodatno motivira da budem još bolji.

Kako je u današnje vrijeme biti kuhar? Je li to zanimanje cijenjeno kod nas?
Kuharstvo je, u isto vrijeme, kreativno i teško zanimanje koje pruža brojne mogućnosti kvalitetnom kuharu. Jedna od prednosti je brzo zapošljavanje i mogućnost zapošljavanja u stranim zemljama, te stalno napredovanje u poslu. U našem društvu kuhar se smatra fizičkim djelatnikom i zbog toga kod nas, stječe se dojam, svatko može biti kuhar. U razvijenijim zemljama kuhar se smatra umjetnikom i samim time je više cijenjen.

Kuhanje je u posljednje vrijeme popularizirano i u medijima. Što mislite, što je razlog tome?
Iz dana u dan ljude sve više zanima spoznaja o zdravom životu, tj. spoznaja o pravilnom načinu prehrane, kao i želja za upoznavanjem drugih svjetskih kuhinja. U tome nam uvelike pomažu različite emisije o kuharstvu koje svaki dan imaju sve više gledatelja. Smatram to izuzetno pozitivnim i nadam se da će se taj trend nastaviti i dalje.

 Već nekoliko mjeseci radite kao šef kuhinje u restoranu Prestige u Mepas Mall-u. Kako ste zadovoljni?
Restoran Prestige je noviji restoran koji je već na samom početku postavio visoku ugostiteljsku razinu i zato mu prognoziram blistavu budućnost. Njegove prednosti su ugodan ambijent, veliki kapacitet, raznovrstan meni, a ono što je najbitnije za njegovu budućnost je stručno i kvalitetno osoblje. Mišljenja sam da je restoran zadovoljio sve kriterije za uspješno poslovanje i samim time i ja sam jako zadovoljan, te se nadam uspješnoj i dugoj suradnji.

Jeste li svojim dolaskom unijeli neke novitete u ionako bogati meni Prestige-a?
Dolaskom u Prestige zatekao sam jelovnik koji je urađen kvalitetno i profesionalno, tako da u tom trenutku nije bilo potrebe za promjenama. Međutim, trenutačno radim na novom ljetnom jelovniku koji će, nadam se, zadovoljiti naše stalne goste, ali i privući neke nove. Moram priznati da mi to predstavlja izazov i s nestrpljenjem očekujem reakcije gostiju.

 Kad ste već spomenuli goste, općenito govoreći, oni ponekad znaju imati primjedbe na osoblje restorana, na hranu, ambijent i sl. No, što Vi, kao iskusan kuhar, zamjerate gostima? Smatrate li da ljudi kod nas dovoljno poznaju bonton za stolom?
Ugostiteljstvo je djelatnost koja postoji radi gostiju i zbog toga se mora prilagođavati njihovim željama. Osobno, kao ugostitelj, ne mogu i ne želim se izravno zamjeriti gostu, ali smatram da bi gosti i ugostitelji morali više komunicirati da bi zadovoljstvo bilo obostrano. A što se bontona tiče, tu zaista ima svega, ali ponašanje za stolom dosta ovisi i o tome iz koje kulture gost potječe, tako da se trudim na te stvari uvijek gledati s pozitivnije strane.

Najoriginalnije jelo koje ste napravili je...
Moje jelo u kojem sam uspio spojiti naizgled nespojivo je janjeći kotlet u umaku od bešamela pripremljenog od kozjeg mlijeka sa dodatkom višanja, meda i curry-a.

moj-restoran.info