Mostarska studentica Romana Romić: Dopustili su mi da prvi put asistiram kirurgu na rinoplastici

Romana Romić
Treći.ba

Studentica pete godine medicine Romana Romić je provela mjesec dana na razmjeni studenata u Ukrajini. Radi se o studentskoj razmjeni koju joj je omogućilo Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini - BoHeMSA. Jedna od najvažnijih uloga BoHeMSA-e je organiziranje razmjena studenata medicine.

Romana je istaknula kako je prvi tjedan razmjene provela na odjelu plastične kirurgije u Valikhnovski Surgery Institute, a preostala tri tjedna na odjelu onkološke kirurgije u Kyiv Railway Clinical Hospital #3.

„I osoblje bolnice i domaći studenti, s kojima sam radila praksu, bili su ljubazni prema meni. Potrudili su se da korake operacija koje sam svakodnevno gledala prevode na engleski jezik. Dan unaprijed bih znala kakav je raspored operacija za sutra te bih uvijek mogla birati koje mi se najviše sviđaju˝, objasnila je Romana.

Za vrijeme svog jednomjesečnog boravka u Kijevu uglavnom se sporazumijevala na engleskom jeziku. Domaćini su za njih pripremili tečaj osnova ukrajinskog jezika vikendom, a ova studentica je u ožujku iste godine završila tromjesečni tečaj ruskog jezika, kako bi si olakšala sporazumijevanje u Ukrajini.

,,Program ljetne prakse je identičan. Studenti četvrte i pete godine medicine obavezno moraju provesti dva tjedna ljetne prakse na glavnom odjelu za tu godinu i tjedan dana na jednom izbornom sa iste godine. Također, imaju priliku, u sklopu istog udruženja, odraditi u nekoj stranoj državi“ istaknula je Romana te dodala kako su trajanje studija i predmeti po godinama isti i u Mostaru, a jedina je razlika što zimski semestar u Ukrajini počinje u rujnu, a na SUM-u u listopadu.

Romana Romić

U Valikhnovski klinici dopustili su joj da prvi put asistira kirurgu na rinoplastici, odnosno zahvatu estetske i funkcionalne korekcije nosa. U Bosni i Hercegovini nije običaj da studenti medicine asistiraju, a posjetila je i Černobil.

,,Velika mi je želja bila posjetiti Černobil, pa sam to povodom svog rođendana i ostvarila. Bilo je strašnije nego što sam očekivala. Vojska čuva zatvorenu zonu. Cijeli je Pripjat zarastao u šumi. Igračke i dječja odjeća razbacani su po podu napuštenih zgrada. Signal je jako loš. Dozimetri i dalje zvone pokazujući visinu radijacije. Najstrašnija je stvar što i danas u Černobilu živi oko 200 ljudi˝, rekla je Romana.

BoHeMSA omogućuje studentima medicine iz BiH da sudjeluju na dvije vrste razmjena – profesionalnim i znanstveno-istraživačkim. Svake godine u studenom udruženje raspiše natječaj.