FOTO  Mostarska liska: Mala liska Aleksandru Stojkoviću, u ponedjeljak Mirna Bosna

Mostarska liska, np mostar
..."Sabirni centar" po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji Marka Misirače.
"Malu lisku" za najboljeg glumca/glumicu večeri stručni žiri, koji radi u sastavu Zijah A. Sokolović, Nedžad Begović i Atilla Aksoj, je jednoglasno dodijelio Aleksandru Stojkoviću.
"Stručni žiri čestita ansamblu na vrlo neobičnoj, zdušnoj i izvrsnoj igri. Žiri je jednoglasno odlučio da dodijeli 'Malu lisku' za ulogu koja je po nazivu Festivala nabliža liski, najtačnija za festival po glumi, dramaturgiji, po načinu izražavanja, po shvatanju - gospodinu Aleksandru Stojkoviću", izjavio je predsjednik stručnog žirija Zijah A. Sokolović, uručivši Stojkoviću "Malu lisku".
U predstavi "Sabirni centar" igraju Đorđe Marković, Nataša Ivančević, Ljubiša Savanović, Slađana Zrnić, Boris Šavija, Miljka Brđanin, Zlatan Vidović, Bojan Kolopić, Snježana Štikić, Siniša Vučićević, Aleksandar Stojković, Goran Jokić, Boško Đurđević, Dean Batoz.

U ponedjeljak, 23. 04. u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar slijedi izvedba predstave Kamernog teatra 55 iz Sarajeva "Mirna Bosna" po tekstu Borisa Lalića, u režiji Saše Peševskog.

... Predstava "Mirna Bosna" prikazuje odmetanje dvije male bosanskohercegovačke porodice u smjeru kriminalne organizacije. Izmučene siromaštvom i okoštale u uvjerenju da im niko sa strane neće pomoći, one odlučuju iskoristiti svoju društvenu nevidljivost za bavljenje unosnim poslom trgovine narkoticima. Sa još uvijek ne u potpunosti propalim Rizom kao vođom, penzionerkama Šapkom i Aleksandrom kao radnicama, te jurodivim Bokijem kao pokrićem za njihov mali biznis, njih četvero su spremni uraditi sve što treba kako bi jednom zauvijek pobjegli od bijede. Drugim riječima, predstava 'Mirna Bosna' prikazuje ono što se ovih dana krije iza sintagme 'najtvrđa Bosna', direktno i bez ikakvih poređenja i drugih pjesničkih ukrasa... Igraju: Feđa Štukan, Gordana Boban, Vanesa Glođo, Davor Golubović

U utorak, 24. 04. u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar Sarajevski ratni teatar (SARTR), Sarajevo izvodi predstavu "Jedvanosimsoboakalomistobo", nastalu u režiji Aleša Kurta, koji je zajedno sa Nejrom Babić autor teksta. U predstavi igraju: Maja Salkić, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Alban Ukaj, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Davor Sabo, Saša Krmpotić i Lejla Čaušević k.g. Dramaturgiju potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović i Nejra Babić. Kostimografiju potpisuje Melisa Musić Ajkunić, a scenografiju Vedran Hrustanović. Muziku za predstavu su radili Damir Nevesinjac i Basheskia.

... Ova režija je nastavak rada na prožimanju drevnog i današnjeg. Radi se o socijalnoj komediji, a ona je po svojoj suštini crna, s tim što ova nije baš crna, nego više tamno siva. Smatram da teatar treba da bude socijalno angažiran i da se zaista bavi problemima društva koji nam najviše smetaju da živimo. Pa eto, ova predstava se upravo bavi takvom tematikom. Pored toga ona je u potpunosti uronjena u teatarske kodove od antičkog doba do danas. Nije nam namjera bila da bilo kome ugađamo. Više smo tu da potaknemo na dobro. Da poučimo. I zabavimo. Ako se to još može...

Predstave se izvode svaku večer u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar. 15. Međunarodni festival komedije "Mostarska liska" ove se godine održava pod sloganom "Energija osporavanja: ko se to tamo smije?". Generalni sponzor je BH Telecom, a službeno piće Festivala je Sensation!

PROGRAM DO KRAJA FESTIVALA:

PONEDJELJAK, 23. 04. 2018. U 20 SATI
Kamerni teatar 55, Sarajevo
"MIRNA BOSNA"
Autor: Boris Lalić
Režija: Saša Peševski
Igraju: Feđa Štukan, Gordana Boban, Vanesa Glođo, Davor Golubović

UTORAK, 24. 04. 2018. U 20 SATI
Sarajevski ratni teatar (SARTR), Sarajevo
"JEDVANOSIMSOBOAKALOMISTOBO"
Autori: Aleš Kurt i Nejra Babić
Režija: Aleš Kurt
Igraju: Mirela Lambić, Maja Salkić, Ana Mia Milić, Alban Ukaj, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Davor Sabo, Saša Krmpotić, Lejla Čaušević k.g.

SRIJEDA, 25. 04. 2018. U 20 SATI
Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb
"USTAV REPUBLIKE HRVATSKE"
Autori: Ante Tomić i Rajko Grlić
Režija: Vinko Brešan
Igraju: Borko Perić, Nikša Butijer, Ana Maras Harmander, Damir Poljičak, Matija Šakoronja, Vedran Mlikota / Hrvoje Kečkeš

ČETVRTAK, 26. 04. 2018. U 20 SATI
"Ferzeng", Beograd
"SIRENA I VIKTORIJA"
Autor: Aleksandar Galin
Režija: Radoslav Milenković
Igraju: Tatjana Kecman, Milena Pavlović, Radoslav Milenković

PETAK, 27. 04. 2018. U 20 SATI
Teatar Rugantino & Kazalište Planet Art, Zagreb
"ZA UMRIJET OD SMIJEHA"
(U čast nagrađenih)
Autor: Christopher Durang
Režija: Mario Kovač
Igraju: Gordana Gadžić, Marko Torjanac

ŽIRI
Stručni žiri radi u sastavu Zijah A. Sokolović, glumac, režiser, pisac, profesor; Nedžad Begović, režiser, i Atilla Aksoj, muzičar, muzički producent i multinstrumentalista. Nagradu za najbolju predstavu dodjeljuje i Žiri medija te publika. U žiriju medija su Meliha Smajkić, Cvita Kusić i Rosanda Zovko. Publika svaku večer nakon odgledane predstave na poleđini ulaznice ocjenjuje predstavu od 1 do 10 i ulaznicu ubacuje u posebnu kutiju na izlazu iz pozorišta. U Žiriju publike su Seada Kuštrić, Nada Dalipagić i Edna Voloder.

ULAZNICE
Cijena ulaznice za predstavu na festivalu "Mostarska liska 2018" je 10 KM. Ulaznice su u prodaji na blagajni NPM-a svakim danom od 9 - 14 sati te od 18 do 20 sati. Rezervacije: na broj 036/ 550 - 128, mail: [email protected], porukom u inbox na Facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.