FOTO  Mostarska liska 2018: Mala liska Saši Oručeviću, u nedjelju predstava Sabirni centar

Mostarska liska, np mostar
...je kao druga predstava u konkurenciji 15. Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska 2018", koji se u Narodnom pozorištu Mostar održava do 27. 04. 2018.
U predstavi "Ćelava pjevačica" igraju Emir Sejfić, Maja Zećo, Emir Spahić, Dina Mušanović, Andrea Aković i Saša Oručević. "Malu lisku" za najboljeg glumca/glumicu večeri stručni žiri je jednoglasno dodijelio Saši Oručeviću. "Žiri je jednoglasno, u mraku, razmatrao kako dodijeliti nagradu za jedan apsurd i smatramo da je cijeli ansambl zaslužio Lisku za jednu ovakvu režiju u konceptu režije, ideje i tumačenja ovakvog jednog teksta, ali po propozicijama Festivala morali smo se odlučiti za jednu ulogu. To je Saša Oručević, koji je u svom glumačkom postupku po našem mišljenju bio najbliži u logici apsurda koji nosi njegova uloga", izjavio je predsjednik stručnog žirija Zijah A. Sokolović.

U nedjelju, 22. 04. u 20 sati u programu je treća predstava u konkurenciji festivala: "Sabirni centar" Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke i Pozorišta Prijedor, po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji Marka Misirače.
"... Predstava Sabirni centar po tekstu Dušana Kovačevića okupila nas je, u jesen 2017. godine, da udruženim snagama ispričamo svoju verziju ove priče. Odlučili smo da se vratimo u ne tako davnu prošlost, u Banju Luku i Krajinu 1990. godine, uoči rata u Hrvatskoj i BiH, u doba početka privatizacije i pljački velikih firmi pod maskom „stimulisanja privatnog biznisa", i kroz ideju profesora istorije o stvaranju Gradskog muzeja narodne revolucije u želji da očuva tekovine NOB-a, lociramo kada je i kako (ponovo!) počelo i kako se razvijalo ludilo na ovim prostorima. Da se zapitamo da li je sve bio privid i koliko je taj privid trajao? Posebno mi se učinilo zanimljivim vratiti se u to vrijeme i u te okolnosti danas kada je na snazi opšti revizionizam i kada političari masovno koriste i zloupotrebljavaju ideološku dezorijentisanost naroda na ovim prostorima. Ova predstava bi tako mogla da funkcioniše na više nivoa: i kao društveno-politička groteska i kao intimna porodična drama" - zapisao je o predstavi između ostalog reditelj Marko Misirača.

U ponedjeljak, 23. 04. u 20 sati u programu "Mostarske liske 2018" je predstava "Mirna Bosna" Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

Predstave se izvode svaku večer u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar. 15. Međunarodni festival komedije "Mostarska liska" ove se godine održava pod sloganom "Energija osporavanja: ko se to tamo smije?". Generalni sponzor je BH Telecom, a službeno piće Festivala je Sensation!

PROGRAM DO KRAJA FESTIVALA:

NEDJELJA, 22. 04. 2018. U 20 SATI
Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka & Pozorište Prijedor
"SABIRNI CENTAR"
Autor: Dušan Kovačević
Režija: Marko Misirača
Igraju: Đorđe Marković, Nataša Ivančević, Ljubiša Savanović, Slađana Zrnić, Boris Šavija, Miljka Brđanin, Zlatan Vidović, Bojan Kolopić, Snježana Štikić, Siniša Vučićević, Aleksandar Stojković, Goran Jokić, Boško Đurđević, Dean Batoz

PONEDJELJAK, 23. 04. 2018. U 20 SATI
Kamerni teatar 55, Sarajevo
"MIRNA BOSNA"
Autor: Boris Lalić
Režija: Saša Peševski
Igraju: Feđa Štukan, Gordana Boban, Vanesa Glođo, Davor Golubović

UTORAK, 24. 04. 2018. U 20 SATI
Sarajevski ratni teatar (SARTR), Sarajevo
"JEDVANOSIMSOBOAKALOMISTOBO"
Autori: Aleš Kurt i Nejra Babić
Režija: Aleš Kurt
Igraju: Mirela Lambić, Maja Salkić, Ana Mia Milić, Alban Ukaj, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Davor Sabo, Saša Krmpotić, Lejla Čaušević k.g.

SRIJEDA, 25. 04. 2018. U 20 SATI
Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb
"USTAV REPUBLIKE HRVATSKE"
Autori: Ante Tomić i Rajko Grlić
Režija: Vinko Brešan
Igraju: Borko Perić, Nikša Butijer, Ana Maras Harmander, Damir Poljičak, Matija Šakoronja, Vedran Mlikota / Hrvoje Kečkeš

ČETVRTAK, 26. 04. 2018. U 20 SATI
"Ferzeng", Beograd
"SIRENA I VIKTORIJA"
Autor: Aleksandar Galin
Režija: Radoslav Milenković
Igraju: Tatjana Kecman, Milena Pavlović, Radoslav Milenković

PETAK, 27. 04. 2018. U 20 SATI
Teatar Rugantino & Kazalište Planet Art, Zagreb
"ZA UMRIJET OD SMIJEHA"
(U čast nagrađenih)
Autor: Christopher Durang
Režija: Mario Kovač
Igraju: Gordana Gadžić, Marko Torjanac

ŽIRI
Stručni žiri radi u sastavu Zijah A. Sokolović, glumac, režiser, pisac, profesor; Nedžad Begović, režiser, i Atilla Aksoj, muzičar, muzički producent i multinstrumentalista. Nagradu za najbolju predstavu dodjeljuje i Žiri medija te publika. U žiriju medija su Meliha Smajkić, Cvita Kusić i Rosanda Zovko. Publika svaku večer nakon odgledane predstave na poleđini ulaznice ocjenjuje predstavu od 1 do 10 i ulaznicu ubacuje u posebnu kutiju na izlazu iz pozorišta. U Žiriju publike su Seada Kuštrić, Nada Dalipagić i Edna Voloder.

POPRATNI PROGRAM: Radionica sa Zijahom Sokolovićem i koncerti
U popratnom programu Festivala "Mostarska liska" je umjetnička radionica "Glumac kao režiser" koju vodi glumac i reditelj Zijah A. Sokolović. Radionica se održava u subotu i nedjelju, 21. i 22. 04. u "Studiju 64" Narodnog pozorišta Mostar u 10.30 sati. Ulaz je besplatan za sve. Svaku večer nakon predstave slijedi druženje uz muziku uživo u izvedbi prijatelja i polaznika Rock škole Mostar, koje Narodno pozorište Mostar organizira u partnerstvu s Rock školom Mostar.

ULAZNICE
Cijena ulaznice za predstavu na festivalu "Mostarska liska 2018" je 10 KM, paket ulaznica za svih osam predstava u programu festivala je 50 KM. Ulaznice su u prodaji na blagajni NPM-a svakim danom od 9 - 14 sati te od 18 do 20 sati. Rezervacije: na broj 036/ 550 - 128, mail: [email protected], porukom u inbox na Facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.