Mostarska liječnica dva puta prijavljena za izdavanje lažnih nalaza

bolnica, zdravstvo, Mostar, liječnica, lažni nalazi, osobni liječnik, liječnik, posjeta liječniku, karcinom, karcinom dojke, SKB Mostar, Dr. Safet Mujić, hercegovačko-neretvanska županija, naručivanje pacijenata, Mostar, braća, studenci, obdukcija, zenica, liječenje, presuda
Nakon što je otišla u mirovinu, nastavila je, sa suprugom, praksu u privatnoj ordinaciji, u koju su Hercegovci, kako piše Federalna.ba, ulazili zdravi, a izlazili bolesni. Svi sa identičnom dijagnozom - PTSP.

Dobrostojeća liječnica, sa stanom u centru Mostara i kućom na jadranskoj obali, u mjestu Podaca na Makarskoj rivijeri, izdavala je na desetine nalaza na osnovu kojih su lažni invalidi kasnije dobijali naknade. Tako je barem stajalo u krivičnoj prijavi koju su protiv nje podnijeli iz policije. Isprva, liječnica Džudža nije htjela razgovarati za Mrežu. Pristala je nakon dužeg uvjeravanja.

"Sve sam procedure ispoštovala, odazivala sam se na sud, dala svoje mišljenje, nalaze koje sam imala. Ja nisam bila u komisijama za davanje mirovina, nisam davala ocjene za mirovinu, nisam davala prijedlog - nego sam neuropsihijatar. Ja sam liječila bolesne od PTSP-a i ostalih smetnji nakon rata i u toku rata", kaže ova doktorica.

Prvu prijavu protiv doktorice Džudža županijsji tužitelj Nijaz Mehmedbašić je odbacio. Ustvrdio je da nisu postojali dokazi da su doktori pacijentima davali lažnu dijagnozu. Ali inspektori nisu ni utvrđivali da li su pacijenti bolesni ili ne. Istraživali su samo izdavanje lažnih nalaza.

"Nakon što je Tužiteljstvo zaprimilo prijavu, provelo je istragu i u devetom mjesecu 2008. godine istraga je obustavljena jer nije bilo dovoljno osnovane sumnje i dokaza", kaže Mehmedbašić.

Drugu prijavu protiv liječnice Džudža podnijelo je federalno Ministarstvo za pitanja boraca prije dva mjeseca. Dopunjena je novim imenima i novim nalazima. I nju se trenutačno razmatra u Županijskom tužiteljstvu. S obzirom na dosadašnje, jadne rezultate tužitelja Mehmedbašića, koji se sprema u miorovinu, teško je očekivati podizanje bilo kakve optužnice, piše Federalna.ba.

"Šta sad? Mislim da sad treba tražiti grešku u ljudima koji su davali uvjerenja o učestvovanju u ratu, koji su davali mirovine, ocjene. Ja nemam ništa s tim - samo sam pisala nalaz za svakog koji je tražio od mene pomoć. Nikad nalaz nisam dala - a da nisam imala pacijenta, nikad nisam ucjenjivala pacijenta i nikad nisam dala nalaz - a da nije imao uvjerenje da je bio sudionik rata. Tko mu je dao da je bio sudionik rata - ja ne znam i to trena da ispituju istražni organi", kaže Džudža.

Federalna.ba