Mostarka Ana-Maria Paponja odlazi u Italiju na master studij

Ana-Maria Paponja, studentica, stipendija
Razne aktivnosti kojima se Ana-Maria bavila u Mostaru su dovele do budućeg studija van zemlje.

Ana-Maria je jedina studentica sa Pravnog fakulteta koja je dobila stipendiju za studij u Milanu, a u intervju za treci.ba odgovorila je na nekoliko pitanja o svom anganžmanu u raznim organizacijama.

Aktivan društveni angažman ste započeli osnivanjem studentske organizacije ELSA, kako ste došli na ideju osnivanja organizacije za studente Pravnog fakulteta?

Pa moram reći da sam svoj aktivan društveni angažman započela još u srednjoj školi kao članica Vijeća Učenika Gimnazije, no do punog izražaja je došlo do toga tek upisom na Pravni fakultet. Što se tiče ELSA-e, to je jedna predivna priča koju sam započela na nagovor kolegice s fakulteta, nakon čega sam se i sama zagrijala za tu ideju. . Bilo je s administrativne strane dosta problema, te u neku ruku su se tu našli i međunacionalni problemi jer smo odlučili ELSA-u osnovati na Sveučilištu i Univerzitetu „Džemal Bijedić", ali je na kraju sve ispalo super.

To je za mene jedno unikatno iskustvo budući da sam išla i na međunarodnu skupštinu, upoznala kolege od Irske i Finske, do Singapura i Indije, radila na raznim međunarodnim projektima, bila jedna od inicijatora i prve ELSA međunarodne pravne ljetne škole u Sarajevu, bila delegat na UN sesiji, pisala za ELSA Synergy magazin koji se distribuira u 43 zemlje i sl.

Što ste naučili radom u ovoj studentskoj organizaciji, te kako je to pomoglo Vašem profesionalnom razvoju?

Radom u ovoj studentskoj organizaciji sam prvenstveno naučila dosta o sebi - o svojim osobnim mogućnostima, prednostima, talentima ali i manama, što mi je omogućilo da izvučem iz sebe najbolje. U profesionalnom smislu mi je otvorilo jako puno vrata jer organizacija kao takva pruža platformu za razne projekte koji uključuju prisnu suradnju s profesorima, važnim ljudima iz moje struke, pravnim ekspertima, velikim tvrtkama, te međunarodnim organizacijama, kao što su Vijeće Europe, budući da nam je to patronska organizacija, te naravno, tu je i suradnja i s UN-om kroz slanje delegata na sesije. Ono najvrjednije što sam tu stekla su svakako prijatelji koji se nalaze svuda po Europi i Aziji i s kojima, bez obzira na kulturne razlike, dijelim puno toga zajedničkog.

Bili ste članica Savjetodavne skupine mladih Bosne i Hercegovine za OESS misiju u BiH. Kako je bilo raditi u grupi od osam članova, što ste naučili ?

Raditi kao omladinska savjetnica pri OESS Misiji u BiH je bilo izvanredno iskustvo u smislu da smo zaista svi mi imali priliku iz prve ruke naučiti kako ustvari funkcionira OESS Misija i u biti, educirati se o tome što oni zapravo rade u BiH, odnosno što su do sad napravili. Kao što je vidljivo iz samog naziva „savjetodavna grupa mladih", naš posao je bio da dajemo prijedloge kako uključiti mlade u projekte koji oni provode ili projekte koje realiziraju druge organizacije, a koje oni podržavaju, s ciljem približavanja i razumijevanja njihovog rada od strane mladih.

Upravo ste dobili stipendiju za studij u Milanu u sklopu projekta Erasmus Mundus SIGMA AGILE Master. Možete li napisati razloge zbog kojih ste se odlučili prijaviti, što je zahtjevala prijava?

Mislim da je sama činjenica da imaš priliku provesti godinu dana na razmjeni u inozemstvu uz punu stipendiju koja pokriva sve troškove dovoljna da bilo koji student želi aplicirati na taj program. O tome sam razmišljala odavno te sam uvijek čekala pravi trenutak da se prijavim, međutim uvijek sam odgađala zbog nečega i sad mi je jedino žao što nisam i prije aplicirala. Kao studenti Sveučilišta u Mostaru, moram priznati da nemamo puno opcija jer za razliku od drugih sveučilišta u BiH, mi smo partneri samo na JoinEUsee Penta programu koji se ubrzo ukida. Za ostale ERASMUS programe - Sigma Agile, Sun Beam, Green Tech, Euroweb i ERAWEB se možemo prijaviti kao ciljna grupa 2 i to samo na Master i doktorsku razinu razmjene, gdje su nam šanse jako male budući da prednost imaju studenti ciljne grupe 1, tj. studenti partnerskih sveučilišta, kojima su pak dostupne sve razine razmjene.
Sama prijava nije složena, zahtijevali su skeniranu prvu stranicu putovnice, CV u Europass formi, motivacijsko pismo, skeniran prijepis ocjena u originalu i preveden na engleski, te 2 pisma preporuke. Imala sam sreću da za Master razmjenu u Milanu nisu tražili skeniranu diplomu budući da je tamo za Pravo također prihvaćenintegrirani magistarski studij, no za ostale fakultete traže diplomu/potvrdu o skorom diplomiranju, skupa s verzijom na engleskom. Meni nisu zahtijevali certifikate za poznavanje Engleskog jezika, ali to ovisi o svakom fakultetu u konzorciju pojedinačno.

The Network for International Law Students (NILS) - možeš napisati što radiš u ovoj organizacii pošto ti piše na Linkedin da si trenutno aktivna.

The Network for International Law Students - NILS je jedna mlada nevladina međunarodna organizacija sa sjedištem u Indiji. Na poziciju Direktorice za debatna natjecanja sam pozvana od predsjednika organizacije nakon što je stupio samom u kontakt preko kolega iz ELSA-e. Raditi u tom timu je originalno, budući da smo već organizirali jedan debatni turnir u Kochiu u Indiji na kojem sam surađivala s kolegama iz Indije, Rumunjske, Nizozemske i Iraka, na kojeg smo doveli različite sudionike s čitave planete.

Poruka studentima koji upisuju Pravni fakultet u Mostaru?

Moja poruke bi bila da ne čekaju pravi trenutak jer vrijeme će proći u jednom treptaju. Sve ono što naučimo iz knjige se lako zaboravi, ali ono što naučimo u praksi, iako zvuči klišejski, će nas zauvijek oblikovati i vinuti u nove dimenzije kojih nismo ni bili svjesni. Pravo kao profesija može pružiti puno, ali je na nama samima koliko ćemo to iskoristiti. Treba se puno namučiti, truditi i žonglirati između fakultetskih i vannastavnih aktivnosti, ali se trud na kraju isplati. Trebate samo dozvoliti sebi da sanjate i usuditi se pokušati.

Maja Ljubić

treci.ba