Mostarcima stižu kazne za vožnju neregistriranih vozila

stop policija
. A ova praksa će se nastaviti i ubuduće jer bi videoanalitički sustav koji prati i automatski bilježi neregistrirana vozila trebao ostati u trajnoj uporabi na području Hercegovačko-neretvanske županije, piše Večernji list BiH.

Naime, već neko vrijeme MUP Hercegovačko-neretvanske županije koristi kroz pilot-projekt poseban videoanalitički sustav koji je pokazao kako svakodnevno prometnicama Mostara vozi velik broj neregistriranih vozila.

Alarmantan je podatak da neki od tih automobila nisu registrirani godinama te da se na ovim prometnicama nalazi određen broj vozila s registracijskim pločicama koje im ne pripadaju.

- Dvije kamere, uz određene prekide u radu, zabilježile su mjesečno oko 1300 neregistriranih vozila, što bi za jednu godinu iznosilo oko 15.000 neregistriranih vozila, ili izrečenih kazni oko 3,000.000 konvertibilnih maraka (ako se uzme u obzir da je kazna minimalno 200 KM ako se prekršaj plati u roku od 8 dana, a 400 ako se ne plati u navedenom roku) - navodi se u izvješću o provedenom pilot-projektu.

Usporedbe radi, policija je u 2017. redovitom kontrolom vozila isključila 631 neregistrirano vozilo iz prometa, za što je naplaćeno novčanih kazni u iznosu od oko 120.000 konvertibilnih maraka. Inače, ovaj videoanalitički sustav korišten na području Hercegovačko-neretvanske županije automatski generira prekršaje bez angažmana patrola na terenu, nakon čega se u Policijskoj upravi Mostar prekontroliraju, ispisuju i šalju obavijesti prekršiteljima.

Iz MUP-a su još ljetos, uvažavajući prve rezultate spomenutog pilot-projekta, zaključili kako bi trajna provedba jednog ovakvog videoanalitičkog sustava, koji omogućuje proaktivno djelovanje policije, mnogo značila za učinkovitiji rad policijskih službenika te doprinijela povećanju sigurnosti prometa i smanjenju prometnih nesreća.