Mostarci su, u Galeriji Aluminij, odali iznimno poštovanje djelu velikoga Zlatka Melchera

izložba
...rodnomu gradu, nakon dugih 15 godina, otkako u njemu nije imao samostalni postav. Ciklus, uokviren pod nazivom Kutije, kojemu umjetnik daje mistični završni pečat porukom Duboko u šutnji, šutim, sinoć je prvi puta izložen ocjeni javnosti.

- Ovo za moj umjetnički identitet predstavlja značajno iskustvo. Počeci ciklusa sežu u osamdesete godine prošloga stoljeća, a radovi su nastajali u razdoblju od 1983. do 2012. godine. U tomu sam vremenu istraživao i stekao značajno iskustvo te prepoznao svoje osobno usmjerenje. U ovomu ciklusu sublimiram cjelokupno svoje stvaranje tijekom proteklih trideset godina. Zbrojem je to crteža, slika, reljefa u drvetu, skulptura i kutija. Tehnika je, da jednostavno kažem, složenicom koja je, kao takova, povezana s mojim senzibilitetom, mojim stavom o ovozemaljskomu i o svakodnevici. Kratko rečeno, to sam ja - kazuje Melcher vidno preplavljen emocijama, u društvu zavidnoga broja posjetitelja na večeri otvorenja, između kojih vrijedi posebno istaknuti i druge umjetničke veličine, poput Florijana Mićkovića i Jusufa Juse Nikšića.

Istaknuvši osobno poimanje izložbe kao duboke i tihe, predstojnik Galerije Aluminij Darko Juka srdačno je pozdravio autora, povjerivši nazočnima kako mu je dugo bilo intimnom željom ugostiti toga velikog čovjeka i još većega umjetnika.

- Stručna je kritika Melcherove Kutije ocijenila najvišom ocjenom, a mostarsko kulturno općinstvo osvjedočilo je njihovu magijsku privlačnost i moć uvlačenja u njihov svijet, u kojemu promatrač promišlja, tragajući za zajedničkim, ali i individualnim značenjima autorove poruke - komentirao je Juka.

Povjesničarka umjetnosti Inga Dragoje Mikulić istaknula je kako je umjetnik prepoznat kao autor suptilne bijele materije, u kojoj se vidi pokret ruke u komornim formatima.

- Ovom nam izložbom Melcher nudi sažetost do minimalnoga, sirovost materijala, samocenzuru i provokaciju. Izgrađuje trodimenzionalne objekte, sastavljane iz istovjetnih ponavljanih geometrija, neutralne površine, uvijek na rubu običnosti i sirovosti materijala, kojima suprotstavlja vrlo pikturalne plohe, uza puno rada i manualne vještine. Ako i neke od predočenih oblika polaze od predloška prirode, autor ih rastavlja, razara, razlaže, minimalno modelira i oblikuje, a intenzivno sastavlja oblike i komponira međusobne odnose. Na upit imaju li ovi pojednostavljeni oblici značenje, odgovor je naravno potvrdan, i to ne samo jedno, nego mnoštvo mogućnosti preplitanja, traganja i slojeva. No, to značenje autor ne smatra ključnim ciljem, već njemu pretpostavlja radni proces koji je za njega očito suštinom umjetničkoga - kazala je, između ostaloga, Dragoje Mikulić.

Melcherovim Kutijama Mostar je prijelomnom točkom, nakon koje kreću na proputovanje gradovima i njihovim galerijama, u svojemu poslanju oplemenjivanja. Postav u Galeriji Aluminij ostaje dostupnim za besplatno razgledanje tijekom dva tjedna, svakim djelatnim danom, u razdoblju od 7 do 20 sati te subotom od 9 do 14 sati.

Vrijedi podsjetiti kako je Zlatko Melcher na sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao 1978. godine, članom je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Udruge likovnih umjetnika BiH. Živi i djeluje u Zagrebu, kao samostani umjetnik.