Mostarci satima čekaju u redu za putovnicu i domovnicu

Osim vrtića, o kojima je Dnevni list već izvještavao, redovi se gomilaju i ispred ostalih ustanova, među kojima je zasigurno i Konzulat Republike Hrvatske u Mostaru. Stajanje u redu u pojedinim trenutcima postaje toliko iscrpljujuće da postoje i oni koji zahtjeve za izdavanje domovnice i putovnice ostave za "neki drugi dan". No, oni najuporniji ipak ne odustaju.

Borba za prolaz

- Ovdje sam od 7 sati i pomakao sam se za sedam koraka, u podsmjehu je rekao stariji čovjek kojeg smo zatekli u redu, a s njim se složila gomila koja je čekala iza i ispred njega te u stilu mostarskog humora nadodao : "Kolona će se ovdje uskoro, kako je krenulo, početi brojati u kilometrima te će se umjesto stanja na cestama početi izvještavati o stanju ispred Konzulata.

- Do sada sam mogla otići popiti kavu, obaviti kupnju i vratiti se ovdje, mislim da ne bih puno vremena izgubila, navodi mlađa žena koja je došla sa svojom kćerkom, pa ističe kako "dežuraju na smjene" ne bi li se red pomakao.

Sve to nastalo je upravo zbog skorog ulaska susjedne Republike Hrvatske u Europsku uniju i brojnih noviteta koji se uvode, među kojima je i prelazak granice sa susjednom državom moguć samo uz biometrijsku putovnicu koju, eto, brojni građani nemaju.

- Kreće sezona godišnjih odmora, no kako sam počela čekati ovdje, i godišnji odmor ću provesti čekajući da podnesem zahtjev, navela je jedna djevojka.

No, sve to pada u vodu u trenutku kada zaštitar Konzulata počne prozivati građane. Tada nastane pravi mali rat tko će prije ući unutar zgrade Konzulata.

Zborno podizanje ruka, kao u vrijeme školskih dana, kako bi naglasili da su upravo oni na redu, napravi pravu pomutnju jer nastane tolika gužva, a zaštitar pušta samo određen broj ljudi. E sad, ako je malo sreće i spretnosti, progurati se može preko reda i onda čekanje uz osmijeh započne unutar zgrade Konzulata, s velikim olakšanjem i nadom kako će uskoro doći na red.

Dobitak na lotu

Zamislite onda koje veselje nastaje kada se zahtjev za izdavanje osobnih dokumenata podnese. Ozarena lica, koja izgledaju kao da je osoba koja je izašla iz Konzulata dobila na lotu, najbolje objašnjavaju cijelu situaciju.

- Od 5 ujutro sam čekao ovdje, a sada je 11 sati i konačno sam riješio sve potrebne zahtjeve za izdavanje osobnih dokumenata. Naravno, sad se valja pripremiti na novi red čekanja kada budem dolazio podignuti te iste dokumente, dodao je čovjek.

Do kada će se nastaviti ovo "natjecanje u najvećoj koloni" u Mostaru, nije poznato, no Mostarci bi zasigurno upisali odličan rezultat u Guinessovu knjigu rekorda u slučaju da postoji natjecanje u najdužoj koloni čekanja ispred određene ustanove.

Dnevni list