Mostarci prosvjedovali: Želimo promjenu gradskog statuta!

Foto: Zoran Grizelj

... isticali i poruka da je stanje u gradu loše te da žele promjenu gradskog statuta, piše Vecernji.ba.

Solidarni sa Sarajevom, jedan je od glavnih transparenata koji je organiziran na središnjem Španjolskom trgu u Mostaru, no  prosvjedima se unatoč najavama priključio razmjerno mali broj ljudi.

"Nakon sinoćnjih događanja u Sarajevu političari se moraju upitati što rade i da je boje naroda koji ih je birao", rekao je jedan od organizatora Nino Zelenika.

Prosvjednici su dijelili letka na kojima su isticani zahtjevi o hitnom donošenju Zakona o JMBG-u koji je i potaknuo prosvjede u Sarajevu jer djeca u BiH zbog političkih prijepora mjesecima nisu mogli dobiti zdravstvenme iskaznice niti putovnice i druge dokumente.

Prosvjednici su se nakon satak vremena uputili prema prošle godine otvorenoj gradskoj vijećnici u kojoj se ne održavaju sjednice zbog prijepora između hrvatskih i bošnjačkih stranaka.

"Svojim izlaskom želimo ukazati na katastrofalno stanje u Mostaru, u gradu kronične političke krize na lokalnoj razini. Želimo pravedan gradski statut zasnovan na ravnopravnosti svih građana i građanki Mostara i učinkovitu, odgovornu i nekorupmiranu lokalnu vlast", navedeno je u letku koji je dijeljen prolaznicima.

"Mi ne zaslužujemo ovakvu vlast kakvu sada imamo", rekao je pri tome sindikalni aktivist Miron Torlo.

Organizatori i okupljeni su u izjavama za medije iznosili i teško ekonomsko stanje kao jedan od glavnih problema zbog čega očekuju promjene.

"Očito da je političko, ekonomski stanje u BiH došlo do kritične točke i samo je pitanje kako ćemo preusmjeriti ovu energiju koja je otvorena u BiH", rekao je politolog i sudionik prosvjda Husein Oručević.

Dodao je da nije isključeno da prosvjedi u BiH prerastu i u pobunu građana ako političari ne počnu slušati glas građana.

"Imamo primjer Turske, imamo primjer Sjeverne Afrike, imamo primjer Zapadne Europe. Ukoliko političari ne budu slušali glas naroda onda može doći do neželjenih stvari", rekao je Oručević.

Nakon kraćeg zadržavanja ispred Gradske vijećnice prosvjednici su se uputili prema Gradskoj upravi.