Mostarci ovoga ljeta više no ikada putuju autobusom

Osim znatno nižih cijena, izbjegavanja gužvi na graničnim prijelazima veliku ulogu igraju i neadekvatna parkirališna mjesta za koja treba izdvojiti iznos autobusne karte.

Premda su za prvi odlazak bila prijavljena tek dva autobusa, dežurni dispečer s mostarske Autobusne stanice kaže kako će sljedeći vikend biti barem četiri autobusa. Ovog vikenda je, kaže, bilo onih koji su željeli putovati na Jadran, ali nisu rezervirali kartu na vrijeme.

- Mnogi nisu znali da se prijave za odlazak na more moraju izvršiti dan ranije i to najkasnije do 18 sati, jer prema pristiglim rezervacijama određuje se i broj autobusa, ljubazno je pojasnio dispečer.

Osvrnuvši se na ranije godine kad su redovito s njihovog kolodvora na more odlazila četiri autobusa, kaže da zanimanje građana za ovakvu vrstu putovanja iz godine u godinu raste. Za putovanje autobusom Mostarci se odlučuju iz mnogobrojnih razloga, među kojima je bez sumnje povoljna cijena i bezbrižno putovanje,


osobito ako je riječ o samcima koji si uvijek nađu društvo ili mladim vozačima.
-Premda imam svoj automobil, meni je mnogo jednostavnije na more otići autobusom. Velike su gužve i uvijek treba tražiti parkiralište za koje treba izdvojiti čak iznos autobusne karte, tako da je ova opcija mnogo jednostavnija i isplativija, u kratkim crtama nam je objasnila Amila Rebac, koja kaže da nema namjeru ni jednog vikenda propustiti putovanje autobusom do osvježavajućih valova plavog Jadrana, kao i mnogi sugrađani koji odlaze na jednodnevne odmore.

Jednodnevni odlasci na more srijedom, četvrtkom, subotom i nedjeljom za sve ljubitelje Makarske rivijere organizirani su sa zapadnog mostarskog kolodvora. Autobusi kreću u šest sati i 30 minuta te se vraćaju u isto vrijeme tijekom večernjih sati, po cijeni povratne karte u iznosu od 15 maraka.

Međutim, za one koji žele otići u Drvenik, Gradac, Zaostrog ili u Neum na jedan dan srijedom, subotom i nedjeljom, prijevoz je organiziran s autobusnog kolodvora u istočnom Mostaru. Polasci autobusa prema najavljenom rasporedu su u sedam sati ujutro, a povratak u večernjim satima, s polaskom u 18 sati s određene lokacije na isti kolodvor po cijeni od 10 maraka.

Ove godine broj putovanja autobusom povećan je i na međunarodnoj razini, što najbolje potvrđuje dolazak Mostaraca iz dijaspore. Tako svake nedjelje iz Švedske pristigne pun autobus Mostaraca koji se u velikom djelu vraćaju već sljedeće srijede redovitom linijom koja je posljednjih godina postala jako važna poveznica tijekom ljeta i godišnjih odmora. (Dnevni list)