Mostarac se tereti zbog nedozvoljenog kopiranja knjiga

izbori u BiH, HDZ BiH, računala, knjiga, Mostar, kopiranje, optužnica, knjige, djevojke, izlasci, knjiga, knjiga, panika, djeca, škola
Optužnica tereti Denisa Ćumuriju da je od kraja listopada 2009. godine do 24. 02. 2011. godine, u fotokopirnici koja se nalazi u Mostaru, na odgovarajućoj računalnoj opremi, kopirao knjige - autorska djela, na kojima se nalaze imena autora sa nazivima autorskih djela i naznakom zaštite autorskih prava, piše dnevni avaz.

Kako se navodi u optužnici, Denis Ćumurija je na ovaj način više stotina knjiga učinio dostupnim javnosti, sve radi njihovog stavljanja u promet na području grada Mostara. Kopirane knjige su prigodom premetačine 24. 02. 2011. godine pronađene u spomenutoj kopirnici.

Optuženi Denis Ćumurija je bez odobrenja autora ili drugog nositelja autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, ili protivno njenoj zabrani, a odobrenje je potrebno prema Zakonu BiH, neovlašteno fiksirao na materijalnu podlogu, umnožavao i učinio dostupnim javnosti autorska djela za koja je znao da se radi o nelegalno umnoženim kopijama, čime je počinio kazneno djelo nedozvoljena uporaba autorskih prava iz članka 243. stavak 1. KZ-a BiH, u svezi sa Zakonom o autorskom pravu i srodnim prava u BiH („Službeni glasnik BiH", br.63/10).

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.