FOTO/VIDEO  Mostarac Jasmin se oporavlja od delirija nakon 13 godina alkohola i droge

Posljednjih godinu i dva mjeseca nije konzumirao alkohol, ponajviše zahvaljujući pomoći Kluba liječenih alkoholičara. "Spasili su me u zadnji tren. Sada znam da više ne trebam piti alkohol, jer je to veliko zlo", kaže on, prenosi federalna.ba.

Alkoholičari su samo jedna od marginaliziranih grupa našeg društva, koja doživljava jaku stigmu okoline. "Drugim ljudima treba objasniti da je alkoholizam bolest, da su to oboljeli ljudi i da trebaju liječenje. U tom smislu cijela zajednica treba biti više informirana, više motivirana", kaže psiholog Kluba liječenih alkoholičara Marko Romić.

Loše se odnosimo i prema duševnim bolesnicima, osobama s dijagnosticiranim PTSP-om. A svojim statusom u društvu nisu zadovoljne ni osobe treće životne dobi. "Nećemo da nas isključuju iz društva. Kad nas vide kažu: ‘Stari su, nisu ni za šta'", kaže umirovljenica Munevera Omanović.

Bh. društvo nema senzibiliteta za drugačije, za različitost, ukazuju stručnjaci. Taočnije, strahujemo od nepoznatog.

Radionice koje udruženja koja brinu o marginaliziranim grupama stanovništva trenutno provode, uvod su u javnu kampanju o stigmatizaciji, planirane za narednu jesen.

Pogledajte video prilog Federalne tv na linku ispod:

VIDEO