Mostarac Emir Tojaga treba Vašu pomoć u borbi protiv ALS-a

pomoc
Međutim, ovo nije tekst o Emirovim plesnim pothvatima, nego poziv u pomoć u borbi protiv opake bolesti. Naime, Emiru Tojagi dijagnosticiran je smrtonosni ALS, amiotrofična lateralna skleroza.

ALS je bolest za koju klasična medicina nema lijeka, a ne zna joj se ni uzrok. Procjenjuje se 1-2 osobe na 100,000 stanovnika oboli od ove rijetke bolesti.

ALS je bolest motornog neurona koja veoma brzo napreduje te u vrlo kratkom periodu dovodi do paralize mišića, invaliditeta i na kraju smrti. Oboljeli gubi sposobnost hodanja, gutanja i govora, a na kraju i disanja. Posljednji prestaju funkcionirati mišići gutanja, pa oboljeli umiru od posljedica gušenja. Naime posljednju fazu bolesti karakteriše potpuna paraliza, a oboljeli je mentalno potpuno očuvan - mozak i dalje normalno funkcioniše.

Oboljeli svo vrijeme osećaju vrlo neugodan bol, poput one koju ljudski organizam osjeti kad se polije ledenom vodom. Upravo zato su se slavne osobe proteklih mjeseci polijevale kantama ledene vode, da barem na nekoliko sekundi osjete s kakvim se bolom nose oboljeli od ALS-a.

Bolest tako brzo napreduje da Tojaga od početka augusta do danas ne može se kretati sam, govor mu je otežan, a o njemu se 24 sata brine supruga.

Problemi su počeli početkom novembra 2013. kao slabost u lijevoj ruci, zatim nozi, da bi uslijedila operacija vratnih pršljenova u maju ove godine.

Prije mjesec dana u KBC Mostar dijagnosticirana mu je Amiotrofična lateralna skleroza (ALS)

Jedina nada oboljelima od ove opake bolesti je liječenje alternativnom metodom presađivanja matičnih stanica koja se provodi u Pekingu, u ReLife International Medical Centru.

Da metoda može biti učinkovita dokazuje mladi Kristijan Horvat, mladić iz Hrvatske koji je otišao u Kinu na liječenje i kojem se zdravstveno stanje poboljšalo. Iz Pekinga se uskoro vraća i gospodin Božo Džepina iz Travnika za čiji je put i terapiju prikupljen novac.

Kineska metoda je jedina nada oboljelima od ove bolesti pa tako i našem sugrađaninu Emiru Tojagi. Bolnica ReLife International Medical Centar pregledala je njegove nalaze i potvrdila da je Tojaga prihvatljiv za liječenje.

Troškovi liječenja i puta iznose između 60.000 i 75.000 KM.

Pomozite Emiru Tojagi da ode u Kinu po svoju šansu za život.

Uplate se mogu izvršiti na račun (vlasnik računa Mirjana Tojaga - supruga):

Račun za KM valutu: 092018580-8 (Raiffaisen bank 1610000000000011)

Devizni račun: SWIFT CODE: RZBABA2S, IBAN CODE: BA391612200012580995