Mostar: Završena prva faza izgradnje najsigurnijeg zatvora u BiH

Radovi su trenutačno obustavljeni jer se čeka odluka aktualne vlasti o nastavku financiranja ovoga projekta. Izgradnja novog zatvora traje već godinu dana i već se može vidjeti kako će za nekoliko godina izgledati najmoderniji i najsigurniji zatvor u Bosni i Hercegovini. - Izgradnja zatvora je planirana u četiri faze i svaka od faza traje po godinu dana. Priveli smo kraju prvu fazu i veoma smo zadovoljni urađenim. Iz prve faze ostalo je još da riješimo pitanje priključenja na vodovodnu i elektro mrežu - govori nam na početku razgovora Romeo Zelenika, direktor KPZ-a Mostar.

Vrijednost projekta

Cijeli projekt je vrijedan oko 20 milijuna maraka, a prva faza je koštala 3,3 milijuna maraka. - Radovi će se nastaviti onda kada se osiguraju sredstva. Do sada je sve teklo prema zadanim planovima i nadamo se kako neće biti problema u budućnosti - govori nam naš sugovornik. Zatvor je okružen sa četiri zida. Prvi od njih okružuje cijeli zatvor i visok je četiri metra. Unutar tih zidina se nalazi zatvor poluotvorenog tipa i zatvor zatvorenog tipa. Poluotvoreni zatvor je okružen zidom od četiri metra, a zatvorenog tipa zidom visokim šest metara. Zatvorska šetnica je okružena zidom visokim čak sedam metara, a posebnost je u tome što je ona ukopana u zemlju.

Šetnica će biti podijeljena na četiri boksa. Od visine kazne zavisi u kojem boksu će zatvorenici biti pušteni na šetnju. Treba naglasiti kako je cijeli zatvor okružen zaštitnim kanalom koji sprječava napad na objekt autobombom i sl. Pri planiranju i izgradnji objekata koriste se vrhunski sigurnosni standardi i možemo reći kako će ovo biti najsigurniji zatvor u državi - naglašava Zelenika.

Izgrađeni objekti

Unutar zidina već je završena izgradnja pojedinih objekata. Tu su radionice za zatvorenike u zatvorima poluotvorenog i zatvorenog tipa, kao i objekt koji se nalazi u zajedničkom dijelu, a gdje će biti smještena kuhinja, ostava i sušiona. Prostor na kojem se gradi zatvor prostire se na čak 50.000 m2. Osim već spomenutih objekata, u zajedničkom dijelu će biti smještena uprava zatvora, restoran, sportski tereni, te gospodarska jedinica. Mostarski zatvor već ima gospodarsku jedinicu iz koje se velikim dijelom opskrbljuje hranom, a dio se čak i prodaje na tržištu. Ona se sada nalazi u naselju Bare, a za nekoliko godina će biti premještena u sklopu novog zatvora. - Ne znamo još što će biti s gospodarskom jedicom Bare. Tu odluku će nakon izgradnje zatvora donijeti federalna Vlada, odnosno, nadležno ministarstvo. U svakom slučaju, mi ćemo i dalje nastaviti proizvoditi hranu za potrebe zatvora - dodaje Zelenika. Mostarski zatvor se sada nalazi u samom središtu grada, što svakako nije primjerena lokacija za jedan ovakav objekt. Nakon što se okonča izgradnja novog zatvora, sadašnji zatvor će postati pritvorska jedinica. Veoma važno pitanje je i kapacitet novog zatvor. On će moći primiti ukupno 420 zatvorenika. Usporedbe radi, aktualni mostarski zatvor može primiti 200 zatvorenika. U novom zatvoru njih 200 će biti smješteno u zatvor poluotvorenog tipa, 200 u zatvor zatvorenog tipa, dok je 20 mjesta u prinudnoj jedinici. Inače, na početku ovoga projekta građani ovoga dijela Mostara su imali brojne prigovore i nisu željeli novi zatvor u blizini svojih domova. Ipak, sada su kritike znatno manje, a očekuje se kako će ovaj dio Mostara imati velike koristi od zatvora. U prvom redu tu se misli na ekonomiju jer će zatvor sa sobom privući i izradnju trgovina i drugih objekata, što će u konačnici dovesti do razvoja ovog dijela Mostara. Ako sve bude teklo po planu i bez zastoja, BiH će novi zatvor dobiti u roku od 3-4 godine. Zatvorski kapaciteti će se proširiti, otvorit će se nova radna mjesta, a manje kriminala će biti na slobodi zbog popunjenosti zatvorskih kapaciteta. Ipak, do završetka projekta je ostalo još dosta posla.

izvor: Vecernji list