MOSTAR Zavirite u Američki kutak

Američki kutak
Američki kutak

Američki Kutak je zamišljen kao prijateljski, pristupačan prostor, otvoren za javnost. Savršena je lokacija za učenike, studente, novinare, profesore i sve one koji žele naučiti nešto novo. U Mostaru je otvoren 2010. godine, a nudi razne programe, radionice, izložbe i predavanja potpuno besplatna i otvorena za sve željne znanja i druženja.

Nalazi se u zgradi Gimnazije Mostar, točnije u podrumu, koji odiše američkom poviješću. Prolaskom kroz hodnik koji vodi do glavne prostorije, na zidovima su naslikani murali poznatih američkih znamenitosti i gradova, a u glavnoj prostoriji naći ćete police ispunjene knjigama američkih autora. Ono glavno što ovaj Kutak čini vrijednim spomena su upravo razni sadržaji koji se održavaju svakodnevno.
O svemu što se događa pod krovom Gimnazije, ponuđenim sadržajima razgovarali smo s ekipom koja vodi mostarski Kutak.

Ivana Čuljak Perić, direktorica Američkog kutka Mostar ispričala je za hercegovina.info kako Kutak simbolizira partnerski odnos između Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu te lokalnih institucija, u ovom slučaju Narodne knjižnice HNŽ Mostar, Gimnazije Mostar te Omladinsko kulturnog centra Abrašević.

“Osnovni cilj svih Američkih kutaka u svijetu je promoviranje i pobliže upoznavanje lokalne zajednice s američkom kulturom, povijesti, običajima, zatim učenje i usavršavanje engleskog jezika kao i pružanje besplatnih alata i resursa lokalnoj zajednici u vidu raznih radionica iz područja poduzetništva, društvenih i tehnoloških djelatnosti”, izjavila je Perić.

Na koji način radi Kutak, tko ga financira?

U sklopu Vlade SAD-a djeluje jedan cijeli odjel pod nazivom Office of American Spaces koji je zadužen za rad više od 500 Američkih kutaka diljem svijeta. Američki kutci u BiH djeluju pod pokroviteljstvom Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu, koje financira svu tehnološku opremu za Kutak, renoviranje prostorija te sve ostale popratne materijale, resurse potrebne za podržavanje misije Kutka.

Koje sve sadržaje Američki Kutak nudi mladima, tko su sve sudionici radionica?

Veliki broj naših članova čine srednjoškolci i studenti, ali i imamo i popriličan broj odraslih koji su česti polaznici naših radionica i tečajeva, tako da su u Kutku dobrodošle sve generacije. U zadnje vrijeme naglasak je na STEM radionicama, umjetničkim programima, robotici, grafičkom dizajnu, fotografiji, profesionalnom usavršavanju, a pored toga svakog tjedna u Kutku se održavaju razgovori na engleskom jeziku za tinejdžere i odrasle kao i radionice poslovnog engleskog jezika. Svakog mjeseca obilježavamo najvažnije događaje iz američke povijesti, kulture tako da recimo veljača nam je u znaku borbe Afro-Amerikanaca za jednaka prava, ožujak u znaku prava žena i slično.

Američki kutak

Više o projektima realiziranim u Kutku i aktualnim događanjima upitali smo Marinu Đapić, koordinatoricu Američkog kutka Mostar.

“Protekla 2019. godina bila je zaista uspješna i puna zanimljivih događaja, radionica i novih serijskih programa koji su se kontinuirano održavali. Neki od njih koje smo razvili su: Explore STEM, Art for progress, Photo Club, Science Club, Think Design i My Voice program. Redovno okupljamo fotografe, fizičare, grafičke dizajnere, kreativce i mlade koji žele da razvijaju kritičko mišljenje. Ove programe nastavljamo razvijati i u ovoj godini te osmišljavati nove radionice”, rekla je Đapić za hercegovina.info, te nastavila: “Moram priznati da mi je posebno zadovoljstvo bilo raditi na realizaciji umjetničke likovne kolonije za srednjoškolce koju smo održali ljetos kao i početkom ove godine. Bavili smo se pop artom i američkom pop kulturom i to je zaista bio zanimljiv način da mladi uče o američkoj kulturi, povijesti umjetnosti i ujedno razvijaju svoju kreativnost. Izložba radova bit će organizirana u Muzičkom centru Pavarotti.”

Na kraju je dodala kako će kroz veljaču u Kutku obilježiti “Black History Month” u sklopu kojega će organizirati Black Music Workshop koju će voditi Anja Rikalo te predavanje o Rosi Parks koje će održati Irma Baralija.

U ožujku ćemo se baviti feminističkim temama povodom 8. ožujka. Organizirat ćemo forum žena u obrtu, poduzetništvu, umjetnosti i aktivizmu te pokrenuti Fem Club kojeg će voditi književnica Senka Marić. Svaki mjesec će imati svoj koncept i zanimljive sadržaje za osnovnoškolce, srednjoškolce, studente i odrasle”, najavljeno je.

Program koordinatorica Američkog kutka Mostar, Inga Kotlo ispričala je više o uspiješnom serijskom programu - Mostar STEAM team.

"Mostar STEAM Team je najveći i najstariji serijski program Američkog kutka Mostar, a predviđen je za učenike i učenice završnih razreda osnovne škole (8. i 9. razred) te početnih razreda srednjih škola (1. i 2. razred). Program je započeo 2016. godine, a u aktualnom, petom ciklusu sudjeluje 200 učenika iz čak 20 škola, što je rekord za ovaj program koji kontinuirano raste.

Kao osoba koja je osmislila koncept programa i aktivno radi na realizaciji od samog početka programa, mogu sa ponosom i radošću reći da su utisci učenika i partnerskih škola uvijek izvanredno pozitivni.

U sklopu ovog programa, učenici aktivno sudjeluju u interaktivnim i praktičnim radionicama obrađujući suvremene i društveno bitne teme bosanskohercegovačke i američke kulture kao što su mir, prijateljstvo, tolerancija, odgovornost, ljudska prava, susret i dijalog kultura. Koristi se najsuvremenija tehnologija alati za 3D modeliranje, fotografiranje i foto-uređivanje, audiovizualnu produkciju te digitalnu umjetnost.
Povrh toga, a s obzirom da program nosi krilaticu “Istražuj i stvaraj!”, ove teme i ideje dobiju svoj zapis (kroz 3D model, fotografiju i/ili multimedijalni zapis), koje se kraju školske godine u lipnju izlažu u sklopu završne ceremonije – Mostar STEAM Team Sajma, gdje se okupe sudionici iz svih škola da se druže, igraju i pogledaju eksponate koje su stvorili zajedničkim radom u uspostavljenim međuškolskim timovima.

Imajući to na umu, rekla bih da je najznačajniji uspjeh, odnosno rezultat ovog programa upravo prijateljstvo i umrežavanje osviještenih mladih osoba različitih etničkih, religijskih i drugih identiteta na širem području grada Mostara, te buđenje njihove znatiželje i proaktivnog stava prema vlastitom razvoju i djelovanju u zajednici".

Study Corner je konceptualni serijski program kojem su fokus studenti. Recite nam nešto više o tom programu i koje događaje planirate u budućnosti?

"Study Corner je pruža mladima priliku za besplatno osobno i profesionalno usavršavanje, prvenstveno studentima Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru i Sveučilišta u Mostaru, te srednjoškolcima, ali i mladim profesionalcima odnosno zainteresiranoj javnosti.

Održano je više od 40 radionica i 80 sati za učenje (tzv. “tihi sati”) u kojem je sudjelovalo više od 300 sudionika. Dosad obrađivana područja su uključivale i radionice akademskog pisanja, vještine javnog govora, konverzacijskog engleskog jezika, engleskog jezika za specifične svrhe (turizam i ekonomiju), aktivnog građanstva, poduzetništva itd.

Sljedeća trodnevna radionica bit će krajem veljače – radionica digitalnog marketinga, a već u sljedećem mjesecu planirane su radionice o zdravlju i svjesnom jedenju, te o kreativnom brendiranju, čime želimo doprinijeti kako osobnom, tako i profesionalnom razvoju mladih Mostara.

Iz Kutka su najavili kako će preko ljetnog raspusta, tijekom osmog i devetog mjeseca, biti najviše aktivnosti “Study Corner” programa. ”Srdačno pozivam sve zainteresirane da u razdoblju nakon drugih ispitnih rokova prate Facebook stranicu Američkog kutka Mostar i da nam se pridruže na radionicama.”

Anja Kresojević koja je zadužena za EducationUSA odnosno obrazovanje u Americi je objasnila kakvu vrstu savjetovališta nudi Američki Kutak Mostar.

“EducationUSA centar za obrazovno savjetovanje za područje Hercegovine nudi raznolike usluge uključujući: savjetovanje pri pripremi za standardizirane testove (GMAT, GRE, TOEFL, SAT), savjetovanje pri izboru i apliciranju na američka sveučilišta za sve razine studija i tematske radionice na temu visokog obrazovanja u Sjedinjenim Američkim Državama.

EducationUSA Mostar je dio globalne savjetodavne EducationUSA mreže. EducationUSA mreža je jedina odobrena savjetodavna mreža od strane Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Svi zainteresirani za studije ili nastavak školovanja u Sjedinjenim Američkim Državama mogu kontaktirati EducationUSA savjetnicu putem e-pošte na [email protected]".

Članstvo u Američkom kutku je besplatno kao i sudjelovanje na svim radionicama i događajima, članovi mogu posuđivati knjige iz bogate kolekcije literature na engleskom jeziku.

Kutak je također odlično mjesto za učenje i čitanje, a naglasili su kako ustupaju prostor Udrugama kao i neformalnim grupama za održavanje sastanaka kao i realizaciju nekih njihovih programa.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.