Mostar: Zatvorenici drogu unose i kroz zapakirani Nescafe

Djelatnici spomenute ustanove svakodnevno rade na suzbijanju unošenja zabranjene robe unutar ustanove i osoba koje istu krijumčare.

Svaki osuđenik i pritvorena osoba koja dolazi u KPZ Mostar prvo se identificira. Nakon što se izvrši identifikacija preko valjanog dokumenta, ide u prostoriju za pretres gdje se detaljno pretraži. Osuđena osoba u KPZ dolazi uputnim aktom Suda, te slijedi pretres. Svaka osoba po zakonu i pravilniku može sa sobom unijeti osobne stvari za higijenu.


- S obzirom da smo mi zatvor poluotvorenog tipa, zatvorenik može sa sobom unijeti odjeću i obuću, a sve ostalo se oduzima na licu mjesta. Također, ako se radi o robi koja ima kratak rok uporabe, istu nastojimo vratiti obitelji. Najveći problem s kojim se suočavamo u KPZ-u je unos droga, mobilnih uređaja, hladnog oružja.

Mi svakodnevno radimo na planu da osujetimo osuđene osobe i njihove obitelji detaljnim pretresom, kazao je načelnik sigurnosti te pomoćnik ravnatelja KPZ-a Mostar Vinko Božić. Dodaje kako i to što je zatvor u samom središtu grada ide u prilog zatvorenicima.


Isti se vrlo često služe trikovima da im netko izvana ubaci željenu robu unutar zidina zatvora, tvrdi on, a to je vrlo lako učiniti jer nema zaštite, mreže koja bi to spriječila. Nakon što stražari pronađu neki od sumnjivih predmeta, nastavlja Božić, isti budu sačuvani, a kasnije uništeni. Osim pretresa osuđenika prilikom njihovog ulaska i izlaska iz KPZ-a Mostar, vrši se i pretres njihovih soba s ciljem pronalaska zabranjenih predmeta i opojnih sredstava.


- Najveći problem KPZ-a Mostar je problem droge, a statistički podatci govore da je trenutačno oko 30 posto populacije osuđenika ovisnici, te vezani uz krijumčarenje ili preprodaju opojnih sredstava. Mi smo jedna od rijetkih ustanova koje javno kažu da je problem droga pristan unutar ustanove.

Svakodnevno se borimo da pronađemo načine kako da stanemo u kraj tim dobavljačima koji unose drogu. Konkretno, u posljednje vrijeme smo imali dva slučaja, gdje smo pretresom osuđene osobe pronašli supstancu koja je podsjećala na opojno sredstvo. Ona je izuzeta od osuđenika i predana policijskim tijelima.

Za drugi slučaj, iako je supstanca upućivala na opojno sredstvo, još nismo dobili potvrdu od MUP-a da je o istoj riječ, priča Božić.


U ovakvim slučajevima, nastavlja on, kada izravno pronađemo drogu, odnosno uhvatimo počinitelja u kaznenom djelu, mi tu supstancu prosljeđujemo Ministarstvu unutarnjih poslova. Oni ispituju sastav te supstance, te ako se dokaže da je riječ o nekoj od droga, MUP sa slučajem upoznaje tužitelja te se podiže kaznena prijava prema počinitelju. Ističe kako su čak razmišljali da ubuduće kada se nešto slično dogodi, odmah pozovu MUP kako bi oni na licu mjesta preuzeli slučaj.

S obzirom da se svakodnevno bore protiv unosa nedopuštenih predmeta, obučeni su i spremni na sve trikove zatvorenika.


- Oni se bore i trude na sve moguće načine doći do željene robe. Narkoman, ako dobije drogu u zatvoru, od tada samo smišlja i traži način kako doći do slijedeće doze. Opojna sredstva u zatvor ulaze na razne načine. Imali smo slučajeva gdje smo pronašli opojno sredstvo u hrani, zatim u pakiranju Nescafea, soku i slično.


Oni se služe svim mogućim sredstvima. Uvijek pronalaze nove načine, a mi nastojimo suzbijati iste, zaključio je Božić. No, nije izostavio spomenuti ni to kako je jako zadovoljan radom djelatnika, koji operativnim radom dolaze do saznanja i informacija koja se nakon pretresa ispostave u najviše slučajeva istinitim. (Dnevni list)