Mostar: Zašto se čeka s odlukom o parkiralištu

Mo parking
Uvođenje organizacije i naplate parkirališta u Mostaru još uvijek je na čekanju. Sjednica Gradskog vijeća na kojoj je odlučeno da vijećnici dostave amandmane kako bi se Vijeće o njima izjašnjavalo održana je prije dvadesetak dana, a nastavak sjednice još uvijek se ne nazire.

Kako doznaje Dnevni list, u Gradskom vijeću o sjednici vezanoj za parkiralište još nema ni riječi, kao ni o samim amandmanima.

- Služba Gradskog vijeća nije zaprimila još nijedan amandman, informacije o tome kad bi mogla biti sjednica o parkiralištu još uvijek nema, niti se nazire, kazao je glasnogovornik Gradskog vijeća, Mustafa Alendar. Zašto se sad toliko čeka s donošenjem odluke kad se zna da se sustav javnog parkirališta u iznosu od 4 milijuna maraka financira od sredstava Svjetske banke koji su operativni do lipnja, piše Dnevni list.

Vijećnik Oliver Soldo se nada kako sredstva Svjetske banke neće postati upitna te da će se u roku dva tjedna odluka o parkingu donijeti.

- Rok za podnošenje amandmana istječe početkom sljedećeg tjedna, tako da mislim kako će sjednica u najboljem slučaju biti održana do konca tjedna. Ako ne, onda zasigurno za dva tjedna. Mi smo već izgubili dragocjeno vrijeme, sad je već upitno, ukoliko usvojimo odluku, hoćemo li stići ispoštovati sve rokove koje je postavila Svjetska banka, a to je da se do konca lipnja odluka mora realizirati.

Ja se iskreno nadam da će Svjetska banka biti malo i tolerantna, kazao je Soldo, dodavši kako Svjetska banka, na osnovi ranijih iskustava, ukoliko želi završiti neki posao u Mostaru, mora biti spremna na kašnjenja.

- Nažalost, to je tako, uvijek je to do nas, dođe do komplikacije, ali takva nam je situacija i s tim se moramo suočiti, kazao je Soldo.

Kad su u pitanju sami amandmani, Soldo očekuje da će isti biti konstruktivni kako bi odluka koju će vijećnici na koncu donijeti bila što kvalitetnija i primjernija za mostarske prilike.

Jedan dio amandmana ići će u smjeru da se stanari oslobode plaćanja parkiranja, što je na prošloj raspravi zahtijevala većina vijećnika, kao i to da se sredstva koja se budu ubirala naplatom parkiranja ponovno vraćaju u parkirališna mjesta kako bi se ista proširila, a u dogledno vrijeme da se prave i novi parkirališni prostori, podzemne garaže i sl.

Gradske vlasti uvođenjem naplate parkirališta u gradu smatraju višestrukom dobiti. Prva je to što će se uspostavom JP "Mo parking" zaposliti višak gradske administracije, zatim u istom će se zaposliti i novi ljudi, a organizacijom i naplatom parkirališta uvest će se reda u parkiranje u gradu.

Zbog nedostatka novca nije bilo moguće unaprijed napraviti nove parkirališne prostore, ali bi uspješnom naplatom postojećih i funkcioniranjem sustava dio sredstava trebao biti prebačen u svrhu izgradnje podzemnih garaža i parkirališta, što je velika potreba grada.

Gradonačelnik Ljubo Bešlić je nedavno kazao kako će gradske zone za građane Mostara biti izjednačene, odnosno svi će plaćati isto, ali će parkiralište za turiste i posjetitelje iz okoline biti i dalje svrstane i različite po zonama.

Kad su u pitanju parkirališta ispred stambenih zgrada, oko kojih se diglo najviše buke, gradske vlasti smatraju kako su to javni prostori, osim ako nisu otkupljeni od investitora i provedeni kao privatno vlasništvo 1/1. Gradske vlasti su naplatom parkirališta obećale i funkcionalan i efektan sustav naplate, videonadzor i jednakost za sve. No, konačnu riječ o uspostavi parkirališta imaju gradski vijećnici.