MOSTAR: Za pola godine radar donio milijun maraka

On nije mogao kazati koliko je to donijelo novca u županijski proračun, no ako se uzme neki prosjek kazne od 50 maraka, dolazi se do podatka da je radar za pola godine 'zaradio' čak milijun maraka.

U veljači 1968 prekršaja

Spomenuta prometnica bila je bez radarske kontrole skoro godinu i pol dana, iz razloga što je 2009. došlo do teške prometne nesreće u kojoj je uništen radarski sustav, ali je radar proradio 28. srpnja 2010.

Kutija u kojoj je bio montiran prometni radar izvjesno vrijeme je bila prazna te služila samo kako bi zavarala vozače da će biti kažnjeni ukoliko ne uspore kada kraj nje prolaze.

Prema riječima Bjelogrlića evidentiraju se sva vozila koja su prekoračila brzinu iznad 70 km/sat, iako je ograničenje 60 km/sat, jer se tolerira sprekoračenje od 10 km/sat.
- U prva četiri mjeseca nakon puštanja radara u funkciju, radilo se uglavnom o prekoračenjima preko 100 km/sat, iz razloga što vozači još nisu bili sigurni da radarski sustav radi. Krajem prošle i početkom tekuće godine ukupan broj prekršaja se smanjio. Tako da smo u veljači 2011. imali evidentirano 1968 prekoračenja, za razliku od rujna kada je evidentirano 5565 prekršaja, kazao je Bjelogrlić.

Od ukupnog broja prekršaja, normalno, svi prekršaji se ne mnogu uputiti u proceduru, iz razloga što među vozilima ima onih bez registracijskih oznaka, stranih registracija, vozila s imunitetom te sa svjetlosnom i zvučnom signalizacijom.
On tvrdi da su čak 40 posto prekršaja napravila spomenuta vozila, a prema tome 60 posto otpada na ostala vozila. 

- Do sada je izdano 4868 prekršajnih naloga i podneseno 20 prijava zbog prekršaja u stjecaju, naime ako uz prekoračenje brzine vozač ima još evidentiranih kazni, pojasnio je Bjelogrlić.

No, naglasio je i to da zbog velikog broj prekršaja imaju određeno kašnjenje u slanju istih prema vlasnicima vozila, tako da je ovaj broj izrečenih prekršajnih naloga samo do prosinca 2010.

Novi radari

U proceduru tek sada kreću prekršaji nakon spomenutog datuma.
Što se tiče prihoda od prekršaja sve izrečene kazne na području PU Mostara idu u proračun Hercegovačko-neretvanske županije.

Svakom vlasniku vozila se nakon što je vozilo fotografirano od radara uputi obavijest o učinjenom prekršaju, a na isti se u roku od tri dana mora izjasniti ako je netko drugi upravljao njegovim vozilom. Vlasnik ima tri dana javiti se u policiju ili poslati podatke o identitetu osobe koja je upravljala vozilom. 

Ako prizna da je sam upravljao vozilom, šalje mu se nalog o prekršaju na kućnu adresu te u roku 8 dana od prijama prekršajnog naloga mora izvršiti uplatu ili zatražiti sudsko odlučivanje.

Bjelogrlić je spomenuo i to kako postoji volja Gradske uprave za nabavom novih radara koji bi pokrili još neke od opasnih prometnica. No, o tomu je još rano govoriti, računajući na činjenicu da je bila potrebna godina i pol da se zamjeni radar na prometnici Bulevar - Mahala, koja glasi za jednu od najopasnijih prometnica.

Piše: Almedina Bečić / dnevni-list.ba