Mostar: Za novi tip grijanja potrebno 15 milijuna eura

Titov most u Mostaru

No, sve i kada bi razmatrao tu opciju, bilo bi neizvodljivo jer više ne raspolaže nekadašnjom imovinom.

Novi koncept grijanja

Prema riječima Andrije Davida Škobića, stečajnog upravitelja, nakon što su toplane otišle pod stečaj, Vrhovni sud FBiH je donio presudu da imovina ne pripada stečajnom dužniku već građanima te da su sve prostorije gdje su bile kotlovnice sastavni dio zgrade i da građani zgrada s tim raspolažu.  

- U tijeku stečajnog postupka ja sam trebao dokazati da je ta imovina stečajnog dužnika, međutim, presuda Vrhovnog suda FBiH je odlučila suprotno. Dakle, sve i kada bi toplane htjele početi s radom, ne mogu jer nemaju više potrebne imovine, govori Škobić. Vrativši se u vrijeme kada su toplane otišle pod stečaj, tvrdi kako je on, s obzirom da je tada radio i u Gradskoj upravi Mostar, u isto vrijeme pripremao stečaj i tražio konceptualno rješenje za rješavanje grijanja. 

- U to vrijeme pravili smo određene studije, komunicirali s gradovima diljem Europe i sve analize su pokazale da ovaj koncept grijanja, kakav je bio prije rata u Mostaru, jednostavno ekonomski više nije održiv. U suštini bi se trebao promijeniti taj koncept grijanja, postojeći nema šanse popraviti, jer dograđivanje novih kotlovnica ne dolazi u obzir. Gorivo kao mazut također ne dolazi u obzir. To je bilo prije 10 godina, a danas su te procjene otišle još dalje. Danas se koristi energija alternativnih izvora te su se uvjeti sada promijenili. Sve to govori da za onaj stari koncept nema mjesta, tvrdi Škobić. Pri tom dodaje kako je novi koncept vrlo skup te se ne može početi ni razmišljati o radovima bez 15 milijuna eura. 

No, novi koncept vuče i nova pitanja, korištenje toplotne energije je sada po zakonu EU-a kao i sve ostale potrošnje i ona mora imati određene standarde. Sve postojeće instalacije u zgradama se ne bi mogle koristiti, trebalo bi postaviti nove, koje su također jako skupe. Trebalo bi uvesti mjerni sustav, ističe on, a bez suradnje s potrošačima, apsurdno je uvoditi centralno grijanje. 

- Ako nema komunikacije između korisnika i davatelja usluga, taj posao propada. Drugim riječima, budući ponuđač mora ponuditi građanima učinkovito i jeftino grijanje gdje će svaki građanin jedva dočekati da se priključi na takvu instalaciju. Tko će to moći uraditi, jako je teško u ovom trenutku reći. Ova Gradska uprava kakva je sada i kakve ima probleme, sumnjam da će joj pasti na pamet u dogledno vrijeme o tome i razmišljati, naglašava Škobić.

Stečajni postupak


Podsjetimo, u Mostaru od postojećih 14 toplana sve su pod stečajem. Toplane su nakon ratnih događanja podijeljene na dva javna poduzeća, jedno na lijevoj, a drugo na desnoj strani grada.  Naime, 1998. i 1999. godine strukture su pokušale na postojeće dvije renovirane toplane u Zagrebačkoj ulici i Ulici Stjepana Radića postaviti grijanje. To su i učinili, i ono je radilo jednu sezonu. 

Međutim, budući da je postavljeno vrlo loše, to je u startu bio gubitak. Te sezone se gubitak sveo ne pola milijuna maraka, jer nitko nije plaćao usluge, a isti se nije mogao pokriti, te su se radi nepoštovanja usluga toplane dovele u stečaj. Oni koji su potraživali svoja sredstva od tvrtke, a to su tri tvrtke koje su isporučivale gorivo tijekom te sezone grijanja, otvorili su stečajni postupak te više pomoći nije bilo.

Piše: Almedina Bečić / Dnevni list