Mostar: Vodostaj Neretve porastao za 80-ak centimetara, upozorenje stanovništvu

U južnom dijelu Mostara, Neretva se prelijeva preko mosta „Čupovo" koje naselje Buna povezuje s naseljem Maloševići.

- Pripadnici civilne zaštite su u poslijepodnevnim i večernjim satima obišli najugroženija područja, te pratili razvoj situacije na terenu, odnosno utjecaj povećanja protoka kroz hidroelektrane (HE) na Neretvi na najugroženije objekte, u cilju zaštite stanovništva i materijalnih dobara - priopćeno je iz OC CZ-a Mostara.

Trenutni protok kroz HE Mostar ne ugrožava stambene objekte i stanovništvo na području grada Mostara.

Prema informaciji Agencije za vodno područje Jadranskog mora, vodostaj rijeke Neretve na mjernoj stanici „Carinski most" trenutno iznosi 1048 cm i u odnosu na jutros viši je za 80-tak cm.

Vodostaji rijeka Krupe i Trebižat iznose 386 cm, odnosno 337 cm, te su na snazi izvanredne mjere odbrane od poplava.

Također i vodostaji na svim rijekama i akumulacijama na području općine Čapljina danas su u porastu.

U naselju Gabela polje pripadnici vatrogasne jedinice s tri pumpe vrše crpljenje vode s poplavljene prometnice  koja vodi prema graničnom prijelazu s Hrvatskom.

Voda je zaprijetila jednoj privatnoj kući u naselju Gabela polje, koju su vatrogasci zaštitili vrećama s pijeskom, dok su Romi koji su nastanjeni u poplavljenim kolibama na odlagalištu otpada Ada, danas evakuirani u Dom u mjestu Domanovići.

Vatrogasci su tijekom dana obilazili i nasipe u Hutovom blatu i objekte Crpne HE Čapljina, priopćeno je iz Federalnog operativnog centra civilne zaštite.

Fena