Mostar: Vjenčanja se ne obavljaju, čeka se određivanje cijene

Mostar, Gradska vijećnica, pucnjava, HDZ BiH, Mostar, Mostar, Gradska vijećnica, komunalno, klub Bošnjaka, Gradsko vijeće Mostar, Mostar, Gradska vijećnica, vjenčanje
Potvrdila je to Marija Soldo, tajnik Vijeća, kazavši da je neophodno donijeti odluku o utvrđivanju cijena za iznajmljivanje dvorana u Vijećnici, ali i da još nisu kupljene stolice makar za mladence i njihove roditelje te kumove i matičara.

- Mislimo da je krajnje vrijeme da se u Vijećnici počnu održavati ceremonije vjenčanja. Jer, mladenci sklapaju brak u neuvjetnim prostorijama gradskih područja zbog čega činu vjenčanja ne mogu nazočiti svi oni koji bi to željeli, a da ne govorimo o parkingu. Stoga se nadam da će se ceremonije vjenčanja uskoro početi održavati u Vijećnici - rekla je Soldo za Dnevni avaz.

No, načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove i opću upravu Predrag Šupljeglav pojasnio  je da u Vijećnici nije moguće održavati ceremoniju sklapanja brakova, prvenstveno zato što još nije donesena odluka o tome hoće li se povećati taksa.

Povećati takse

- Prijedlog je da se ne naplaćuje sala nego da se povećaju takse za sklapanje braka, što nije moguće donijeti bez odluke Gradskog vijeća. No, činjenica je da se vjenčanja obavljaju u prostorijama koje nemaju obilježje svečanog čina i koje nisu uvjetne - kazao  je Šupljeglav.

Dodao je i da nove vjenčane listove koji su rađeni na A3 formatu, planiraju darovati mladencima u odgovarajućim futrolama sa znakom Grada Mostara.

U hotelima 300 KM

Prema odluci Gradskog vijeća Mostara iz 2010. godine, za sklapanje braka u službenim prostorijama plaća se 55 KM radnim danom, a neradnim 70 KM.

Za sklapanje braka izvan službenih prostorija, odnosno u restoranima, hotelima i slično, plaća se 300 KM.