Mostar: Vječiti studenti moraju se prebaciti na bolonju

Iva Međugorac, bolonja, bolonjski sustav, državne službe, Zoran Mikulić, studenti, korupcija, Tomislavgrad, student, stipendije, stipendije, studenti, fakultet, studenti, učenici, student, studentski posao, studentski zbor, studenti, bolonja, Mostar, studenti, studenti s posebnim potrebama, ekonomski fakultet, Osijek, stipendije, studenti, stipendije, stipendija
...do kraja prošle akademske godine, izgubili su pravo nastavka studiranja po tom programu, te će morati izabrati jednu od dvije ponuđene opcije - prebaciti se na studij po bolonjskom procesu ili odustati od školovanja.

Nema novog roka

Ovaj put produživanja rokova za ‘vječite studente' neće biti, a neće se izaći u susret ni onima kojima primjerice životne okolnosti nisu dopustile završetak studija u roku. S obzirom da je zadnja generacija koja je studirala po starom programu upisana još akademske 2004./2005. godine na sveučilištu smatraju da je to itekako dovoljno vremena za dovršetak studija bez obzira na bilo kakve okolnosti.

Dekan Filozofskog fakulteta Zoran Tomić potvrdio je za Dnevni list da isto pravilo vrijedi i za one studente koji su položili sve ispite po starom programu, ali do kraja 2015. nisu obranili diplomski rad.

- Studenti koji studiraju po „starom programu", a nisu diplomirali do kraja 2015. godine, imaju mogućnost nastavka studija po bolonjskom procesu, na način da će im se priznati svi položeni kolegiji koji su ekvivalentni kolegijima po Nastavnom planu i programu studija po bolonjskom procesu, s pridruženim ECTS bodovima. Na temelju priznatih kolegija i ECTS bodova odredit će se u koju godinu studija se studenti mogu upisati i nastaviti studij, kazao je Tomić.

Dekan Filozofskog fakulteta navodi kako su studenti na vrijeme bili obaviješteni o rokovima za završetak studija.

- Studenti kojima je ostao samo diplomski rad po „starom" programu, nažalost, imaju mogućnost samo nastaviti studij po bolonjskom procesu, po istoj proceduri kao i oni studenti koji imaju i nepoložene ispite. Mi se po ovom pitanju referiramo na Zaključak Senata Sveučilišta u Mostaru iz 2013. godine, kojim je jasno definiran krajnji rok za završetak studija po „starom" programu, a o kojem su studenti na vrijeme bili obaviješteni. Također, ovdje treba napomenuti da su svi studenti po „starom" programu upisani najkasnije davne akademske 2004./05. godine, tako da su po svim pravilnicima već svakako trebali završiti studij, pojasnio je Tomić.

Nema zamolbe

Među studentima se pojavila informacija da bi eventualni nastavak studiranja po starom programu mogao biti omogućen onima koji zbog specifičnih životnih okolnosti nisu uspjeli dovršiti studij u roku, uz zamolbu upućenu dekanu. Međutim, Tomić napominje da i za njih vrijedi isto pravilo.

- Za studente kojima životne okolnosti nisu dopustile da završe diplomski rad, odnosno studij po „starom" programu, mora vrijediti isto pravilo kao i za sve ostale studente, budući da se i Sveučilište i Filozofski fakultet moraju držati donesenih odluka i zaključaka. Inače, studentima koji se nalaze u teškim životnim okolnostima pokušavamo izaći u susret na svaki mogući način, ali u ovom slučaju se moramo držati odluke, zaključio je Tomić.

Dnevni list