Mostar: Vijećnici traže rješenje od Inzka i OHR-a

Neslužbeno se doznaje kako su vijećnici nezadovoljni trenutačnim statusom, te činjenicom kako državni Parlament već dva mjeseca ne odgovara na pitanje traje li mandat Gradskog vijeća Mostara još uvijek ili je isti istekao, piše vecernji.ba.

„Dolazimo u situaciju gdje se stvara slika da jedan dio vijećnika radi u interesu građana, a drugi protiv, što nije istina. Mi samo želimo da se poštuju zakonske odredbe i da se konačno riješi pitanje mandata Gradskog vijeća Mostara", rekli su nam naši sugovornici.

Zbog toga će nezadovoljni vijećnici, svaki pojedinačno, ovih dana poslati pismo na adresu Valentina Inzka od kojeg će tražiti da iskoristi svoje ovlasti i donese konačno rješenje po pitanju mandata GV-a Mostar. I dok se još uvijek rješava pitanje mandata gradskih vijećnika, odluka o privremenom financiranju će ipak dobiti svoj sudski epilog.

Naime, očekuje se kako će iz Ureda gradonačelnika Mostara biti pokrenuta procedura kojom će se odluka o privremenom financiranju predati Ustavnom sudu BiH, što ujedno znači kako će biti suspendirana sve dok sud ne donese presudu o ovom pitanju. Zbog cijele situacije oko ovoga pitanja hrvatski vijećnici su izloženi prijetnjama i napadima onih koji smatraju kako treba postupati prema naputcima Kluba Bošnjaka.

Spriječiti pravni kaos

„Samo želimo spriječiti situaciju u kojoj će se donijeti odluka o financiranju, a kasnije i zaključak kako je mandat Gradskog vijeća Mostara istekao. Zbog toga i tražimo da ovu situaciju riješi visoki predstavnik koji je i zatražio da se Gradsko vijeće suzdrži od donošenja odluka dok se ne riješi pitanje mandata", zaključili su naši sugovornici.