Mostar: Veličanstveno otvorenje zajedničke izložbe Andree Musa i Vladimira M. Davidenka

Mostar, Galerija Aluminij, aluminj, aluminij izložba

...odnosno veličanstvena svečanost njezina otvorenja pred mnoštvom publike, na dostojan je način zaključila uspješnu 2015. godinu za Galeriju Aluminij, godinu koja je cijela bila u znaku 15. rođendana ove mostarske kulturne ustanove. Izložba zaokružena mističnim imenom Poveznice prostora i vremena međusobno je prožela dva postava, u kontrastnomu - dualnomu obliku, u obadva galerijska izložbena salona, a dostupnom za besplatno razgledanje ostaje sve do 7. siječnja 2016. godine.

- Svatko na svoj način, bavimo se tematikom prostora, vremena, putovanja, trajanja i promjene. Prostor i vrijeme određuju naše osobne povijesti, između ostaloga i krajolikom i arhitekturom. Polazimo od zapažanja prirode, koja nam je medijem kroz koji prikazujemo određene odnose i ritmove između čovjeka i prirode, čovjeka i čovječanstva, disperzivnost i heterogenost ljudskoga sjećanja, trajanja i trenutka. Istražujemo različne prirodne fenomene i senzacije, te dovodimo u odnose ritmove prirode i urbane sredine s čovjekovim ritmovima, čime se gubi jasno razgraničenje između unutarnjega i izvanjskoga svijeta, figuracije i apstrakcije - kazala je Musa, za koju povjesničar umjetnosti Toni Horvatić zapisuje kako vrijeme nastoji prikazati ogoljenim, odnosno kao snažnu nevidljivu silu u kojoj se oblikuju, nastaju, mijenjaju i nestaju sva stvorenja i pojave.

- Premda se, u dubini, dade naslutiti prisutnost nečega potpuno nepoznatoga i neka pritajena snaga, vrlo ekspresivna u osjećaju, ipak na površini ova platna odišu nježnim lirizmom poetike odjeka nenadanoga bljeska koji nije jekom prošlosti koliko u prošlosti odzvanja, potaknut naletom vjetra u planini, valjanjem mora na otvorenomu ili nekom drugom čulnom senzacijom, čovjeku najopipljivijom, baš u prirodi - piše, između ostaloga, Horvatić.

Davidenko, pak, domeće kako obadvoje nastoje, seciranjem ljudske prirode, prikazivanjem jaza između ljudske potrošnosti i neuništivosti vremena, traumi ljudskoga trošenja odgovoriti promjenom, pokretom, svojom interakcijom sa svijetom.

U osvrtu na Davidenkove radove, likovni kritičar Saša Bilić ističe kako izlaze iz formata, odnosno pričinjaju se većima od onoga što svjedoči metar.

- Ne samo zbog dubine i slojevitosti, nego i zbog toga što tu nema klasične kompozicije niti jasnoga znamena koji bi uokvirio maštu. Davidenko apstrahira apstrakciju da bi se vratio u konkretnost, u egzistencijalno, u neko gnijezdo, makar znade kako je to gnijezdo vjerojatno fikcijom, ali na koncu apstrakcijom, u čemu i leži tajna paradoksa - zapisao je Bilić.

Vidno ushićeni zbog prvoga nastupa pred mostarskim likovnim općinstvom, splitski su se umjetnici od srca zahvalili Galeriji Aluminij na gostoprimstvu i na ukupnoj organizaciji, a u pitkomu prijateljevanju s nazočnim mnoštvom, Andrea je govorila o svojemu ranom djetinjstvu koje je provela upravo u Mostaru, dok je rukovoditelj Galerije Aluminij Darko Juka, koji je izložbu i proglasio otvorenom, iščitao nekoliko Davidenkovih stihova. Premda o tomu više šuti negoli govori, Vladimir naime svoja područja zanimanja jako dobro propituje i kistom i poezijom.

- Ističem osobni ponos jer, unatoč ukupnoj tegobnosti protekle godine, kako za gospodarstvo tako i za kulturu, svojim smo entuzijazmom 2015. upisali u naše i u anale našega grada kao izrazito uspješnu. Ostvarili smo čak 11 izložbi, između kojih svakako na poseban način treba izdvojiti onu 15./25. Viribus Unitis, predstavili smo u našim salonima tri knjige, te premašili svoj rekord, ugostivši više od 4000 posjetitelja. To je, za grad poput Mostara, brojkom vrijednom divljenja i zato me raduje što, na tragu ove izvrsnosti, 2015. zaključujemo izložbom dvojca koji iza sebe bilježi niz samostalnih i skupnih izložbi od Kanade do Japana, koji ima svjetski renome i čija su djela sastavnicama mnoštva privatnih i javnih kolekcija i fundusa diljem kontinenta, pa i šire. Likovnom je ovo pričom zbog koje i naša galerija i naš grad večeras, uživajući, dišu punim plućima - kazao je Juka.

Inače, Vladimir je Davidenko rođen 1972. godine u Splitu, diplomirao je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a bavi se i stripom i ilustracijom. Članom je Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split, ostvario je dosad više samostalnih i skupnih izložbi u Azerbajdžanu, BiH, Hrvatskoj, Njemačkoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a kao strip-kolorist radi na raznim inozemnim i domaćim projektima. Živi i stvara u Splitu.

Andrea je Musa rođena 1979. godine u Frankfurtu (Njemačka), slikarstvo je diplomirala 2002. godine u Švicarskoj, na baselskoj Assenza akademiji, a pravo 2007. na Pravnomu fakultetu Sveučilišta u Splitu. Dobitnicom je više nagrada, a Republiku Hrvatsku predstavljala je 2003. godine na Međunarodnomu bijenalu suvremene umjetnosti u Firenci, potom 2006. u Ujedinjenim narodima u New Yorku (SAD), u sklopu projekta The New Esperanto: Connecting Cultures, te 2009. na Jordanskomu festivalu u Ammanu (Kraljevina Jordan). Ostvarila je dosad više samostalnih i skupnih izložbi u BiH, Francuskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Italiji, Jordanu i u SAD-u, suosnivačicom je međunarodne umjetničke skupine Connecting-Art, te članicom Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Radovi su joj dijelom brojnih javnih i privatnih kolekcija diljem svijeta. Živi i stvara u Splitu.