FOTO  Mostar: Uspješno završena Mala planinarska škola 2017.

HPD Prenj
Hrvatsko planinarsko društvo Prenj 1933. u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar drugi put za redom je organiziralo Malu planinarsku školu pod vodstvom Mirjane Škobić, profesorice tjelesne i zdravstvene kulture te uz pomoć volontera, također članova Društva.

Škola se sastojala od četiri vikenda od kojih je zadnji vikend održan u planinarskoj kući Munika na Blidinju. Dva dana ispunjena različitim sadržajima u prelijepoj prirodi prošla su vrlo brzo. Zadnji vikend se može smatrati i svojevrsnom maturom jer objedinjuje različita teoretska i praktična znanja prethodno stečenih na prethodnim izletima uz dodatak novih znanja, koja su trebali usvojiti i pokazati. Vodiči su bili tu kao potpora, a mali planinari su se sami kretali sljedeći markacije po označenim planinarskim putem od Planinarske kuće Munika do Masne luke i nazad. Tu su pokazali već stečena znanja: kretanje u planini, praćenje planinarskih oznaka (markacija) te što uraditi u slučaju gubljenja. Djeca su se upoznala s čvorologijom, osnovama orijentacije, upotrebom karte i kompasa, osnovama pružanja prve pomoći u teoriji i praksi, podizali su kamp, izrađivali improvizirana skloništa te palili vatru u prirodi. Dva aktivna dana bez potrebe za tehnologijom s usvajanjem različitih znanja i slobodom kretanja koje priroda nudi, pravog planinarskog života i druženja.
Dodjela diploma kojoj su prisustvovali roditelji polaznika upriličena je 13. studenog u planinarskom domu na Bogodolu. Unatoč kiši svi su bili na svečanoj dodjeli diploma i druženju koje je upriličeno nakon toga.

Hrvatsko planinarsko društvo Prenj 1933. i Stanica planinarskih vodiča Mostar, ali i naš grad bogatiji su za još jednu generaciju „Malih planinara". Djeca koja su vidjela i upoznala neke od naših prelijepih planina u okolici Mostara te koja će znati cijeniti i čuvati ovo bogatstvo koje imamo, a planinarenjem kao najzdravijom rekreativnom aktivnošću razvijati u karakterne, jake i zdrave mlade ljude.

Ponosni smo na 19. članova druge generacije Male planinarske škole.
Ovim putem se želimo zahvaliti svim roditeljima koji su prepoznali važnost i ljepotu planinarenja i koji to žele prenijeti na svoju djecu. Zahvaljujemo se i djeci koja su pohađala školu i uživala u njoj. Također hvala i svim volonterima i pomagačima koji su svaki u skladu sa svojom osobnošću unijeli nešto posebno i zanimljivo te bez kojih ova škola ne bi bila ono što jeste.
HPD Prenj 1933. i SPV Mostar su spremni i s radošću iščekuju 3. Malu planinarsku školu koja će se održati u listopadu sljedeće godine.