FOTO  Mostar: Uspješno završen projekt Habilitacija osoba sa Down sindromom

Downov sindrom, Mostar

Projekt je realiziran pod pokroviteljstvom J.P. Elektroprivreda HZHB. Na okruglom stolu potvrđeni su očekivani rezultati projekta, tj. napredovanje djece na motoričkom i kognitivnom planu. Zaključak mnogih istraživanja potvrdio je da rana ciljana intervencija rezultira značajnim napretkom u svim sferama funkcioniranja i ponašanja. Zbog specifičnosti mišićnog tonusa, opuštenijih ligamenata i labavijih zglobova, u većine djece sa Down sindromom potrebno je osim sa stručnjacima za dijagnosticiranje teškoća grube ili fine motorike (neuropedijatrom, fizijatrom, fizioterapeutom, rehabilitatorom) posavjetovati se i sa stručnjacima o problemima hranjenja, gutanja i žvakanja u čemu veliku ulogu ima i logoped. Naime, primjereno odabrane vježbe za poticanje ranoga motoričkog razvoja vrlo su važne za tijek daljnjeg razvoja fine motorike.
U projektu, koji je trajao 3 mjeseca, sudjelovalo je devetero djece u dobi od 6 mjeseci do 7 godina sa kojima su radili radni terapeuti, logopedi i rehabilitatori prema potrebama.

Udruga za Down sindrom se ovim putem želi zahvaliti J.P. Elektroprivreda HZ HB na ukazanom povjerenju i kontinuiranoj potpori našem radu!