Mostar: Upitan postao i dovršetak prve faze radova na zgradama

Najava kako će se u svibnju ove godine završiti prava faza obnove u ratu porušenih zgrada i da će potom uslijediti dodjela ključeva stanarima, pala je u vodu.
Kako stoje stvari, ne da neće biti završena "roch-bau" izvedba do planiranog roka, nego neće biti završena ni prva faza radova. Radovi na spomenutim objektima i dalje stoje, a njihovo daljnje izvođenje ovisi isključivo o gradskom proračunu. U istom je za ove svrhe izdvojeno 1,200.000 maraka, no nije riječ o novim sredstvima nego o dugu koji Grad Mostar prenosi iz godine u godinu. Hoće li i kada će doći do nastavka radova na porušenim stambenim objektima i kad će se ljudi moći useliti u svoje domove, na koje čekaju godinama, i dalje je potpuno neizvjesno.
Obećanja i prijevare

Predsjednik Udruženja raseljenih i izbjeglih osoba iz Mostara "Moj dom" Muradif Kurtović izrazio je nezadovoljstvo time što se gradskim proračunom za tekuću godinu ne osiguravaju nova sredstva za obnovu.
- Iznos od dva milijuna su sredstva koje je Grad davno trebao izmiriti. Ista su bila proračunom osigurana i ranijih godina, ali oni ih iz godine u godinu samo prenose. Gradonačelnik Bešlić je još u srpnju prošle godine kazao kako će prva faza radova biti gotova do kraja godine, prošlo je i pola godine od toga, a promjena nema. Očito je da ni prva faza radova, ono što je davno trebalo biti gotovo, neće se završiti u skorije vrijeme, priča nam ogorčeno Kurtović. Naglasio je i to kako na dva objekta u Šantićevoj ulici i jednom na Bulevaru nisu urađeni čak ni grubi radovi.
Kazao nam je i to kako Vlada HNŽ-a u svom proračunu nije predvidjela ni marku za obnovu i povratak raseljenih osoba. Kurtović smatra kako na ovim područjima nitko nije zainteresiran za povratak te sva obećanja koja su do sada davali bila su samo u cilju prijevare raseljenih osoba.

Prodati stanove

- Mi smo u desetom mjesecu prošle godine poslali prigovor Gradskom vijeću Grada Mostara na odluku da se nakon završene "roch-bau" izvedbe ključevi dostave stanarima, tržeći da nam se pojasni je li odluka pravno utemeljena. Početkom ovog mjeseca smo dobili odgovor od Komisije za zaštitnu ljudskih prava, u kojem ne stoji jasno je li Gradsko vijeće donijelo neutemeljenu odluku, već su sugerirali gradonačelniku da se dodatno angažira u pronalasku sredstava za konačni završetak radova, pojasnio je Kurtović. Tvrdi kako su razmotrili stav Komisije i donijeli zaključak da podržavaju isti te su odluku proslijedili Gradskom vijeću i gradonačelniku, resornim ministarstvima, Vladi HNŽ-a i svim ostalim institucijama koje se bave pitanjem povratka. Kurtović dodaje kako su donijeli još jedan zaključak, koji su također dostavili gore navedenim institucijama, da se novoizgrađeni stanovi koji su izgrađeni od sredstava namijenjenih za povratnike daju na prodaju te od tih sredstva nastave radovi na povratničkim stambenim jedinicama.
- Ukoliko ni to ne naiđe na razumijevanje, podignut ćemo kaznenu prijavu jer je u pitanju zloporaba, rađeno je s našim novcima bez našeg znanja, tvrdi Kurtović.

Piše:Almedina Bečić/ dnevni list