Mostar: Upisi u vrtiće po novim pravilima

djeciji vrtic, Mostar, upis, skandal, vrtić, djeca rast, vrtić, maribor, iživljavanje, Mostar, dječiji vrtići, Down sindrom, Mostar, dječiji vrtići, Dječji vrtići, upis, dani kruha, dječiji vrtići, Mostar, gradski vrtić, Mostar, pravila, dječiji vrtići, djeciji vrtic, upis, Danijela Kegelj, vrtić, Dječji vrtići, Mostar, vrtić, djeciji vrtic, gradski vrtić, Dječji vrtići, Hercegovina, Mostar, dani kruha, dječiji vrtići, dijete, vrtić, teta u vrtiću, Sarajevo, djeciji vrtic, dječiji vrtići, upis, upisi, dječiji vrtići, Dječji vrtići, Mostar, dijete, vrtić, skupština, predškolski odgoj, vrtić, kazna, vrtić radobolja, Mostar, vrtić, gradski vrtić, Dječji vrtići, Mostar
Prema riječima Danijele Kegelj, ravnateljice JU Dječji vrtići Mostar, radi se o preslagivanju popisa djece.

"Veliki broj roditelja se bunio da bi se trebao novi pravilnik uvesti prilikom upisa djece u vrtiće i stava smo da je dobro donijeti neke kriterije. Naime, naš osobni stav je da, pri nedostatku kapaciteta, svaki kriterij ujedno znači i diskriminaciju, ali nastojalo se uzeti u obzir da prednost imaju djeca samohranih roditelja, djeca bez roditeljskog staranja, djeca ratnih vojnih invalida, potom djeca gdje ima troje djece predškolske dobi, djeca pred polazak u školu, te djeca s poteškoćama u razvoju. Prema našem mišljenju, jedino je rješenje imati više mjesta za djecu koja idu u predškolske programe", istaknula je Kegelj.

Prijave za upis

Za upis djece u mostarske gradske vrtiće, roditelji su dužni prijavu s potrebnom dokumentacijom, koja se može uzeti u svim organizacijskim jedinicama Ustanove, dostaviti do kraja ovoga mjeseca, odnosno do 30. lipnja. Nakon toga će komisija zasjedati i pregledavati prijave, te dati rokove za žalbu ako netko od roditelja bude smatrao da je njegovo dijete zakinuto za upis u vrtić. Nakon završetka ovih točaka, pristupit će se upisu mališana u vrtiće.

JU "Dječji vrtići" u svom sastavu ima pet jedinica: Radobolja, Kuća od kamena, Sunce, Zvončić, Mrvica, te kapacitet od oko 440 mjesta.

"Po standardu i normativu, umanjuje od broja djece s razvojnim poteškoćama brojnost skupine, tako da imamo ukupne kapacitete od oko 440 od čega je 65 za jasličke programe. U ovom momentu ne možemo govoriti koliko će se djece točno upisati, jer je zadržano i pravo na produžetak boravka, a oko 110 djece je prešlo u školski program. Tek na jesen saznamo točan broj. Dešava nam se da ljudi kažu: ‘Prošle godine ste imali 100 školaraca, a u vrtiću imate samo 70 mjesta'. Prvo se ustanovi koliko je djece otišlo iz vrtića, te koliko djece koristi produženi boravak i tek onda se dobije stvarna cifra. Naše iskustvo je da gotovo svi roditelji iskorištavaju mogućnost produžetka boravka", pojasnila je Kegelj.

Mogući problemi

Ona je kazala kako je svake godine veliki problem prilikom upisa mališana to što određeni broj građana nije prijavljen u Mostaru s mjestom prebivališta.

"Budući da je nama osnivač Grad Mostar, on plaća polovinu subvencije za građane Mostara, tako da molimo za razumijevanje roditelje kada tražimo potvrdu o prebivalištu. Oni koji dolaze iz drugih mjesta, plaćaju punu ekonomsku cijenu", kazala je Kegelj.

Kada je riječ o cijenama, one su još od 2010. godine nepromijenjene.

"Najskuplji je jaslički program i on košta 190 KM. Cjelodnevni program iznosi 160 KM, a poludnevni, odnosno peterosatni 120 KM, dok je igraonički 60 KM", navela je Kegelj.

Dnevni list