Mostar: Univerzitet "Džemal Bijedić" pred zatvaranjem

Studenti Sveučilište Mostar
...centri i studenti moguće riješiti jedino jedinstvenim zakonom o studentskom standardu, potvrdio je za Fenu predsjedavajući ZSC FBiH Emir Kadrić.

Kadrić je pojasnio da uvođenje ovakvog zakona ne zahtijeva sredstva, odnosno, da studenti i studentski centri neće imati većih potraživanja od onih koje već imaju.

"Cilj ovog zakona bio bi da se novac koji je s različitih razina namijenjen za studentski standard stavi na jedno mjesto", pojasnio je.

Dodao je da se ugovorima regulira oblast sufinanciranja smještaja i ishrane studenata u studentskim domovima, ali da ostaje neriješeno pitanje tko treba osigurati novac za adaptaciju, održavanje i obnavljanje objekata te smatra da bi ovo pitanje također bilo riješeno jedinstvenim zakonom.

"Ukoliko ne znaju kako to da urade, trebaju taj zakon prepisati od Republike Srpske jer je on u 99,99 posto primjenjiv i u FBiH", rekao je Kadrić.

ZSC FBiH je s današnjeg skupa pozvao Vladu i nadležno ministrastvo Hercegovačko-neretvanske županije, čiji predstavnici ponovo nisu prisustvovali sjednici, da prihvate jedinstvene kriterije za bodovanje studenata jer postojeće odredbe pravilnika ovoe županije, smatra Kadrić, jesu diskriminirajuće i zadiru u ljudska prava.

"Uz ovaj zaključak primili smo i k znanju informaciju koja nas je frapirala. Naime, tajnik Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru nas je obavijestio o teškoj situaciji u ovoj obrazovnoj instituciji koja može rezultirati zatvaranjem Univerziteta i studentskog centra već u rujnu", istakao je Kadrić.

Sukladno ovome, ZSC FBiH je sa sjednice uputio pismo svim općinama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji , županijskoj vladi i nadležnom ministarstvu da učine sve dodatne napore u iznalaženju sredstava za nastavak rada ove visokoobrazovne institucije.

Sudionicima u sufinanciranju smještaja i ishrane studenata u studentskim domovima skrenuta je pažnja na dugovanja prema studentskim centrima te da izmirivanje tih dugovanja uvjetuje izmirivanje dugovanja što ih studentski centri imaju prema dobavljačima.

Kadrić pojašnjava da je Studentski centar u Sarajevu obaviješten od "Elektrodistribucije" da će, zbog dugovanja iz prethodnog razdoblja, u četvrtak isključiti struju domovima u Nedžarićima i Bjelavama.

"Već nekoliko dana smo u intenzivnom kontaktu s nadležnim u "Elektrodistribuciji" i nadam se da ćemo uspjeti pronaći rješenje za ovu neposrednu opasnost", kazao je Kadrić.

Fena