Mostar: Učenici osmog razreda dijagnosticiran meningitis

Kako su nam jučer rekli u SKB-u Mostar, već 5-6 sati nakon prijema pacijenta u bolnicu vidljivi su bili pomaci na bolje, ali liječnici i dalje nisu željeli davati neke dugotrajnije prognoze daljnjeg razvoja situacije.

Zavladao strah

S druge strane, direktor mostarskog Doma zdravlja i epidemiolog dr. Davor Pehar nam je rekao kako nema razloga za stvaranje panike jer su provedene sve mjere zaštite. - Mi smo proveli sve mjere zaštite prema ostaloj djeci koja idu u istu razred s ovom djevojčicom i nema razloga za paniku. Pratimo situaciju a još ćemo i s roditeljima djece održati sastanak gdje ćemo ih upoznati sa svim onim što trebaju znati - rekao nam je jučer dr. Pehar te dodao kako novi slučajevi zaraze meningitisom nisu zabilježeni. S druge strane, roditelji djece su u velikoj panici zbog cijele situacije. Kako nam je nekoliko njih jučer reklo, u velikom su strahu zbog cijele situacije i opasnosti od zaraze. - S obzirom da su djeca na raspustu već tjedan dana, ne znam kolika je opasnost od zaraze ni točno kakvi su simptomi. Nadamo se kako će nam ljudi iz nadležnih službi pojasniti kako primijetiti ovu bolest, kako se ona manifestira i koliko je stvarno opasna za našu djecu - rekao nam je jedan od zabrinutih roditelja. U međuvremenu, pojavile su se informacije kako se meningitis pojavio i u OŠ "Ivana Gundulić", također u Mostaru, ali stručnjaci kažu kako se radi o običnim špekulacijama i dezinformacijama. - Kao i u svakom sličnom slučaju pojavi se brdo neistina oko ovih slučajeva. Mi imamo jedno zaraženo dijete koje se nalazi u bolnici i koje prima terapiju. Drugih slučajeva nije bilo - precizirao je dr. Pehar.

Svjedočenje majke

Roditelji i u ovom slučaju imaju druge informacije. - Majka jednoga djeteta iz Mostara mi je prije nekoliko dana rekla kako je njezino dijete tek izašlo iz bolnice gdje je bilo smješteno tjedan dana i gdje se liječilo od meningitisa. Radi se o osobi iz mostarskog naselja Ilići i sigurna sam kako ta žena ne bi izmišljala takvu stvar. S druge strane, postavljam pitanje kako javnost nije upoznata s ovim slučajevima jer se ipak radi o bolesti koja može ima smrtni ishod - pita se jedan od roditelja s kojima smo razgovarali. Roditelji su izrazili nadu kako će učionice u školi koju pogađa zaražena djevojčica biti dezinficirane i kako će se provesti sve potrebne mjere za sprječavanje širenja zaraze do početka drugog polugodišta. S druge strane, stručnjaci još jednom poručuju kako nema mjesta panici te kako su poduzete sve potrebne mjere kako ne bi došlo do širenja ove opasne zaraze i novih slučajeva oboljenja kod djece.

Izvor: vecernji list