FOTO  Mostar: U župi sv. Ivana, apostola i evanđelista podijeljen sakrament sv. potvrde

Mostar: U  župi sv. Ivana, apostola i evanđelista podijeljen sakrament sv. potvrde

... don Željko Majić, generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije, podijelio je, kao delegat biskupa Ratka Perića, sakrament sv. potvrde pripremljenim kandidatima i kandidatkinjama kojih je bilo 102. U koncelebraciji sudjelovao je župnik don Mladen Šutalo, a don Ivan Marčić, župni vikar, koji je u suradnji s četvero animatora, pripremao ovogodišnje krizmanike, vodio je liturgijsko pjevanje. Za ovu su prigodu pjevali ujedinjeni župni zborovi praćeni instrumentalnim sastavima župe. Da sve protekne dostojanstveno, pobrinuli su se ministranti i volonteri. Zbog skučenosti prostora, u crkvu su ušli samo krizmanici i njihovi kumovi, dok su roditelji, rodbina i prijatelji i ostali vjernici cijelo slavlje pratili iz dvorišta preko razglasa. Ali, kako je naglasio krizmanik Marko u svom pozdravnom govoru, ova crkva, i u neodgovarajućem prostoru, svjedok je Božje ljubavi i svemoći.

Don Željko je, nakon riječi dobrodošlice župnika don Mladena, pozdravio krizmanike i njihove kumove, kao i roditelje i obitelji koje su ih dopratili na ovaj svečani događaj. Misna su čitanja pročitali i molitvene zazive vjernika izrekli sami krizmanici. Prije završnoga misnoga blagoslova, riječi zahvala, uz prigodan poklon, izrekla je jedna krizmanica Marija. Župnik je don Mladen zahvalio svima koji su pripomogli u pripravi i izvedbi ovoga najvećega sakramentalnog slavlja u župi.

U propovijedi, koju je temeljio na ulomku Evanđelja od dana (Iv 15,18-21), predvoditelj slavlja pokušao je ohrabriti vjernike i krizmanike da ne klonu kada ih pritisnu progoni i križevi ovoga svijeta jer to je obećanje samoga Isusa: "Ako su mene progonili, i vas će progoniti" te se posebno obratio krizmanicima: Blago vama ako vas svijet zamrzi zbog Isusa. To će biti znak da Duh Božji, kojega danas u punini njegovih sedam darova primate, u vama djeluje. Ali, jao vama, ako vam svijet bude pljeskao zato što ste svijet zavoljeli, a Krista odbacili.

Nakon slavlja u crkvi, krizmatelj je u pratnji župnika don Mladena pošao u obiteljski stan podijeliti sv. potvrdu malomu Stefanu, koji je već punih 16 godina u dječjim kolicima u svemu ovisan o roditeljima, stručnim službama i dobrim ljudima. Nismo mogli proniknuti koliko je sam razumio sve što mu se u tom trenutku događa, ali njegova radost bila je jača od bilo kakve propovijedi. "Blago čistima srcem, oni će Boga gledati" (Mt 5,8). Uostalom, Duh Sveti proniče i dubine Božje!

Neka Gospodin blagoslovi maloga Stefana i sve krizmanike. Neka se u svima istinski rasplamti oganj Duha Svetoga u sedmerostruku plamu njegovih darova uma i srca.

cnk.ba